Ökad skövling av Amazonas att vänta

Tereza Cristina, Brasiliens kommande jordbruksminister tänker tillåta skövling av ett område lika stort som Frankrike.  

Brasiliens nya jordbruksminister kommer öppna upp för ökad skövling av regnskogen. Foto: Mostphotos

Den 1 januari 2019 kommer Brasilien att få en ny president i form av högernationalisten Jair Bolsonaro och i och med det jordbruksministern Tereza Cristina.

I fyra år har hon varit ordförande för jordbrukslobbyn i kongressen. Under sin tid där har hon bland annat stridit för att få använda cancerframkallande växtgifter och kallas ”Fröken gift” av miljövänner, skriver Dagens Nyheter.

Större än Frankrike

I tidningen O Globo bekräftar hon nu att regeringen kommer att öppna upp för mer skövling av Amazonas, något som många fasat. Det tänkta området kallas Matopiba och är 731 734 kvadratkilometer, vilket är större än Frankrike.

– Här finns en ny front för jordbruk, säger Tereza Cristina till O Globo, enligt DN.

Enligt den brasilianska lagstiftningen tillåts 20 procent skövling av mark i Amazonas. Men lagstiftningen är flytande och många jordbrukare i området använder den otydliga lagen som ursäkt när de blir påkomna av att ha skövlat mer. Något som den nya jordbruksministern försvarar.

Illegal skövling

– Innan du ger dig ut på marken och bötfäller måste du förklara för personen hur det ligger till. Först om personen sedan fortsätter kan man bötfälla, säger Tereza Cristina, enligt DN.

Detta uttalande menar miljövänner i Brasilien signalerar att det är fritt fram för illegal skövling.

Tereza är även anklagad för att köra över urbefolkningens rätt till sin mark och för att ha tagit emot diverse mutor bland annat för att ge skatteförmåner åt landets största nötköttexportör JBS Friboi. Detta är dock något som hon själv förnekar.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 november 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste