Hushållningssällskapet hjälper odlare med precisionen

Hushållningssällskapens markkarteringskoncept lyfts nu till en ny nivå genom ett webbaserat helhetsverktyg för precisionsodling. Tjänsten markkartering.se och erbjuder odlare ett mångsidigt verktyg för kontroll och beräkning.

Med hushållningssällskapets nya webbverktyg har man alltid med sig sina markkartor och kan skapa styrfiler för både spridning och utsäde. Foto: Hushållningssällskapet 

Hushållningssällskapets nya helhetslösning heter markkartering.se och är en enkel, webbaserad tjänst där man som markkarteringskund kan hotta sina aktuella och historiska markkarteringsvärden i företagets databas. Detta skriver Hushållningssällskapet i ett pressmeddelande.

Alltid tillgängliga

Genom en personlig inloggning får man kostnadsfri tillgång till digitala, interpolerade kartor på alla de egna markkarteringarna. Enligt Hushållningssällskapet kan man enkelt jämföra värdena över åren mellan provtagningarna och få en gödslingsberäkning utifrån sin aktuella markkartering. Dessutom finns kartorna alltid tillgängliga på webben via dator, surfplatta eller smartphone.

Utifrån de aktuella värdena kan man sedan skapa en styrfil direkt i webbverktyget för platsanpassad spridning av kalk, fosfor och kalium. Det går även att skapa en styrfil för varierad utsädesmängd utifrån lerhalt.

Grund för planering

Det webbaserade verktyget har från början tagits fram av Hushållningssällskapet Skåne tillsammans med Simon Månsson Niftitech och HiR Skåne och sedan ett par år tillbaka drivs utvecklingen av de flesta av landets Hushållningssällskap. De senaste åren har också växtodlingstekniken blivit mer precis, lättillgänglig och prisvärd för lantbrukare.

Enligt Hushållningssällskapet är en aktuell markkartering en bra grund för planering av insatser i växtodlingen samtidigt som den ger ett kvitto på hur gårdens växtodling ser ut i ett historiskt perspektiv. Möjligheten att göra styrfiler utifrån markkarteringen ligger också i tiden då allt fler redskap och maskiner jobbar med hög precision genom GPS styrning och annan precisionsstyrning.

Växtnäringsråden i webbverktyget markkartering.se baseras på jordbruksverkets gödslingsråd och Hushållningssällskapets aktuella och oberoende kunskap inom svensk växtodling.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera