Hon blir årets SLU-alumn 2018

Elin Olofsson utnämns till årets SLU-alumn för sitt upprop #slutavverkat, mot sexism och sexuella trakasserier i skogsbranschen.

För sitt abete mot sexuella trakasserier och annan diskriminering inom skogsbranschen utnämns Elin Olofsson till årets SLU-alumn 2018. Foto Olof Bergvall 

Jägmästaren Elin Olofsson tog sin examen vid SLU 2010 och har sedan dess arbetat med virkesköp och virkesmarknad på SCA i Umeå. I slutet av 2017 var hon med och grundade den så kallade hashtaggen #slutavverkat på instagram där över 120 personer från skogsbranschen, och även SLU, delat med sig av berättelser om sexuella trakasserier och annan diskriminering.

Mycket mod

– Utan Elin Olofssons insats hade inte diskussionen om lika villkor och jämställdhet varit lika levande inom universitetet som den är idag. Det krävs mycket mod att utmana de gamla traditioner som fortfarande präglar skogsbranschen – från bolagens styrelserum och entreprenörer till lärare och kurskamrater, säger Peter Högberg, rektor vid SLU i ett pressmeddelande.

Genom uppropet #Slutavverkat togs utställningen ”Jämställd återväxt” fram av skogsfakulteten vid SLU. Syftet med utställningen är enligt SLU att skapa ett forum för diskussion och handling.

– Det här är ett erkännande för alla oss bakom uppropet #slutavverkat. Jag hoppas att priset markerar att det inte längre ska kännas som något förbjudet att stå upp för jämställdhet i skogen. Vad skogsbranschen behöver är tolerans. Inga stora, viktiga, avgörande tankar har någonsin fötts ur intolerans, säger Elin Olofsson.

Ökad takt

#slutavverkat har också bidragit till ett regeringsuppdrag om ökad takt i jämställdhetsarbetet i skogssektorn och en stärkt opinion för alla de som kämpar för jämställda arbetsplatser. Det har även startats ett nätverk för yrkesverksamma kvinnor i Skogsbranschen.

– Jag vet att många ledningsgrupper och organisationer jobbar med olika former av jämställdhet kopplat till ledarskapsplattformar och ledarskapsutbildningar. På lång sikt hoppas jag att ”tandkrämen är ute ur tuben” när det gäller diskussionen om jämställdhet och skog. Jag sa för ett antal år sedan att innan jag går i pension ska skogsbranschen vara jämställd, och förhoppningsvis har det senaste årets utveckling bidragit till att det kommer gå fortare än så, säger Elin Olofsson.

En bättre värld

På en fråga om vad SLU-utbildningen och tiden på SLU betytt för henne svarar Elin:

– Med några års reflektion har jag kommit till slutsatsen att jag utbildade mig i fem år för att kunna förstå och utveckla skogsvetenskapen. Hemligheten är att vi gör det i syfte att tolka skog för människor som tänker på helt andra saker än skog varje dag. SLU är för mig kraft och kunskap att skapa en bättre värld tack vare skogen, oavsett om det är för människorna i skogen eller för skogarna själva.

Elin Olofsson kommer att få ta emot sitt pris och hålla en föreläsning på SLU:s Thesis Day, 29 maj 2019.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste