Digitala hjälpmedel för att starta företag

Som ett sätt att underlätta för dem som vill starta och driva företag inom livsmedelskedjan, finns nu digitala guider på verksamt.se. Först ut är en guide för dem som ska jobba med biodling och honung.

Via verksamt.se finns det en digital guide för den som vill starta företag inom biodling och honung. Efter nyår ska det komma en för vattenbruk Foto: Mostphotos

De digitala guiderna har tagits fram genom ett samarbete mellan Livsmedelsverket, Tillväxtverket och Jordbruksverket. I slutet av november lanserades guiderna för företag inom biodling och honung och efter nyår kommer en för vattenbruksföretag, på verksamt.se.

Via den digitala guiden samlas alla de myndighetskontakter som man behöver för att starta och driva företag inom den specifika branschen.

Fler branscher

– Det här är två pilotbranscher som är en sorts motvikter. Biodlar- och honungsbranschen är ganska enkel att starta företag inom, medan för vattenbruk kan det krävas över 40 olika tillstånd. Nästa år ska vi kartlägga hur vi kan skala upp guidestöd och tjänster så att fler branscher inom livsmedelskedjan kan inkluderas i lösningen på ett effektivt sätt, säger Anne Hansson som är uppdragsledare för Smartare livsmedelskedja – digitalt först, i ett pressmeddelande.

Allt samlat

Enligt Jordbruksverket är den stora vinsten med en digital guide att man som företagare inte behöver missa någon information eller tillstånd, allt finns samlat på ett ställe istället för att man ska behöva leta sig igenom olika myndigheters hemsidor.

- Man fyller helt enkelt i vissa kriterier och får en sammanställning på det man behöver göra för att kunna starta sitt företag, säger Anne Hansson.

Läs mer: Checklista för att starta biodling 

Mer tillgänlig data

Andra exempel på hur Jordbruksverket jobbar med digitalisering inom ramen för den svenska livsmedelsindustrin är att djurskyddskontroller kommer att göras mobila och att mer data från Jordbruksverket kommer göras tillgängligt via öppnadata.se, så att datan kan omvandlas till olika användbara tjänster.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 december 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste