Digitalisering, djurvälfärd och miljö

Världens ledande mässa för djurhållning EuroTier hölls i Hannover i november. Med 155 000 besökare, varav en tredjedel från utlandet, befäster EuroTier sin position. Nu expanderar arrangören DLG mässkonceptet och lanserar 2019 EuroTier Middle East, EuroTier South America och EuroTier China. 

 

Årets mässtema digital djurhållning gjorde tydligt avtryck i mässhallarna. Det finns mycket potential till förbättringar genom digitalisering, inom alla produktionsgrenar. På mässan märktes många lösningar med tillämpad bildanalys, förbättrade djurflöden genom digital styrning och kvalitetsförbättringar genom integrerad uppföljning av individuella djur.

Det är tydligt att stalleverantörerna allt mer blir leverantörer av kompletta system för planering, produktion och uppföljning. Mellan de stora företagens jättemontrar fanns innovativa godbitar från nyskapande entreprenörer. Vilka av dem lyckas sälja in sina produkter själva och vilka kommer att slukas av de stora leverantörsföretagen? Det får vi en fingervisning om på nästa EuroTier, år 2020. 
 

Smart Agritech Solution of Swedens representanter vara positivt överraskade över det stora intresset på EuroTier. Mässan gav värdefulla kontakter i många länder, inte minst i Asien.
Foto: Stefan Ljungdahl

Svenska innovatörer

Ett av flera svenska innovationsföretag på mässan var Smart Agritech Solution of Sweden. De har i samarbete med IBM utvecklat ett patenterat system för viktuppskattning av grisarna direkt i boxen, med hjälp av en kamera monterad över boxen. På gården behövs inte mycket hårdvara. Kameran skickar bilderna till IBM för analys. Grisarnas tillväxt kan enkelt följas och vid avvikelser mot förväntad tillväxtkurva kan insatser sättas in direkt. Precisionen i viktuppskattningen uppges vara hög och max avvika 1-2 kg. Målet är att kunna börja leverera systemet till kunder tidigt 2019. 
 

Automatisk vägning av köttdjur

Hencol visade på Eurotier upp sitt koncept Connected Livestock Manager. Systemet som tar sin utgångspunkt i den helautomatiska vågstationen som genererar data för optimerad produktion och bättre ekonomi. Vid Jordbruksaktuellts besök i montern, i slutet av mässan, var stämningen närmast euforisk i montern. Att så många från fler världsdelar var intresserade och dessutom ville göra konkreta affärer direkt på mässan, gladde enormt. Populära bitkulventiler

AquaGlobe från Uppsala presenterade sina bitkulventiler på EuroTier. För AquaGlobe är export inget nytt. Det mesta av produktionen går på export. Intresset för den vattenbesparande tekniken var stort på Eurotier. Inte minst att mindre spill ger mindre mängd vatten i gödseln, är ett bra säljargument när miljömedvetenheten blir större i hela världen.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste