Lägsta oljepriset på ett år - kan sänka vetepriset

Priset på råolja har efter årets prisuppgångar fallit tillbaka under hösten. Marknadsanalytiker spår dock en uppgång i oljepriserna under nästa år. En bieffekt av det lägre oljepriset kan bli en prispress på vete.

 

Priset på råolja i Nordsjön Brent Crude Oil har nu sjunkit under 60 dollar per fat, vilket är den lägsta nivån sedan förra hösten.Källa: EIA


I början av oktober nådde priset på råolja sin högsta nivå på fyra år, 84 dollar per fat. Marknadens förväntningar var att när USA införde sina handelsrestriktioner mot Iran skulle utbudet på världsmarknaden minska och priserna fortsätta att stiga.

Istället har oljepriserna fallit under oktober/november. Investerare är bekymrade över den ekonomiska utvecklingen i världen och effekterna av ett handelskrig mellan USA och Kina. Finansiella placeringar flyttas från råvaror.

Samtidigt har produktionen av olja rullat på bra i Nordamerika med rekordproduktion i USA, där också oljelagren ökar för nionde veckan i rad.

Nedjusterad prognos för 2019

Investmentbanken JP Morgan har nyligen sänkt sin prognos för det genomsnittliga oljepriset på Brent-olja till 73 dollar per fat från tidigare 83,50 dollar per fat. Oljeproduktionen under nästa år förväntas överstiga konsumtionen.

För 2020 är JP Morgans prognos att Brent-noteringen sjunker till 64 dollar per fat.

Opec vill minska sina medlemsländers produktion för att driva upp priserna, men ännu är ingen överenskommelse gjord.

Vetepriset kan drabbas

När man säger att vetepriserna kan drabbas av prispress på grund av ett lägre oljepris går tankarna direkt till kopplingarna mellan etanolindustrin och spannmålsmarknaden. Vilken har sin relevans, men det finns även en annan faktor som kan öka konkurrens på vetemarknaden och det är den ryska vaultan.

När oljepriserna faller så faller även värdet på den ryska rubeln eftersom Rysslands ekonomi är så beroende av exportintäkterna från oljefälten. Och när rubeln blir billigare blir det även möjligt för ryska exportörer att sänka priserna på vete som betalas i dollar.  Vilket i sin tur påverkar hela världsmarknaden för spannmål.
 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste