Hallå där Årets Nötköttsföretag!

Christer Melander driver tillsammans med hustrun Anna ett lantbruk med 350 tjurar och 150 kalvar i Gerum på Gotland och företaget har nyligen fått utmärkelsen Årets Nötköttsföretag 2018. 

 

Priset Årets nötköttsföretag har tilldelats Anna och Christer Melander som driver företag på södra Gotland. Bakom priset som i år delades ut för 18 gången står Sveriges nötköttsproducenter och LRF. 
Foto: Carina Johansson. 


Grattis! Hur känns det?

–Tack! Det är jättekul att ha blivit utsedd till vinnare! Det är en klapp på axeln från både branschen och kollegor och det är roligt, säger Christer Melander. 

Vad betyder det för ert företag att få utmärkelsen?

– Ett erkännande och ett kvitto på att man har gjort något bra och det sporrar en till att fortsätta jobba och utvecklas. I den här branschen krävs det uppoffringar och detta är ett pris till hela familjen.

Berätta om verksamheten

– Vi föder upp ungtjurar, till 80-90 procent mjölkrastjurar men vi köper även in en del köttraskorsningar och andra djur. Växtodlingen består av majs och spannmål till djuren och även en del oljeväxter. Vi brukar 250 hektar åker. Vi har en heltidsanställd och en säsongsanställd. 

Hur klarade ni sommarens torka? 

– Vi på Gotland är vana vid att det är torrt, men i år var det ju extremt torrt även här. Andraskörden försvann och vi har aldrig haft så tidig torka. Som tur var hade vi ganska bra med foder från förra året och det gör att vi ändå ligger hyfsat bra till inför kommande säsong. Vi skördade en hel del helsäd och i och med att den skörden blev 40 procent av det normala, har vi brist på spannmål. Det och halm har vi fått köpa in och det är dyrt men det får lösa sig.  

Temat för årets utmärkelse är ”Mål och uppföljning av nötköttsproduktion”. På vilket sätt jobbar ni med uppföljning?

– Vi försöker räkna ut nyckeltal i produktionen så att vi kan se om vi utnyttjar resurserna rätt. Målet är att vi ska vara självförsörjande på foder till 95 procent. Vi räknar på foderstater så att vi vet hur vi ligger till, så att det inte blöder någonstans. Man måste ha koll. Det är också intressant att ha ett bra underlag när man diskuterar med rådgivare och kollegor. 

När ni tog över gården, ditt föräldrahem, 2001 var det en mjölkgård med 25 kor och 30 hektar. I dag har ni 500 djur och brukar 250 hektar. Hur ser era planer för framtiden ut?

– Planer på att utveckla produktionen finns alltid, men det beror på tillgång till arealer och så vidare. Vi är inte främmande för att utveckla verksamheten, så vi får se vad som händer.
 

Motivering: 

”Företaget arbetar aktivt med uppföljning av produktionen och att anpassa sig efter svängningar i marknaden. Nyckeltal som beräknas visar exempelvis foder-, rådgivnings- och arbetskostnader. Ekonomisk uppföljning görs två gånger per år och slutresultatet följs upp årligen. Målet är en effektiv uppfödning och att kunna jämföra de ekonomiska nyckeltalen med andra producenter.” 

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 06 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste