Moving Floor för gris redo för marknaden

Efter många års grundligt utvecklingsarbete är Moving Floors grisbox klar, och intresset är redan stort. 

 

Moving Floor-boxarna står på ben, vilket gör att de relativt enkelt kan installeras i befintliga byggnader. I teststallet på Gotland finns 60 platser för slaktgrisar, som nu ska utvärderas grundligt. Systemet inkluderar även automatisk ströning.Foto: josefeliasson.com


Moving Floor-konceptet innebär boxar med golv som långsamt rör sig framåt, transporterar bort gödseln och därmed är självrengörande. Tanken bakom systemet är att kontinuerlig rengöring ger hög hygiennivå, som i sin tur ger bra djurhälsa, låg arbetstidsåtgång och god produktion. 

Konceptet lanserades för kalvar 2009. Sedan dess har ytterligare produkter för nöt utvecklats och nu är motsvarande teknik för gris redo för marknaden. Nyligen invigdes ett teststall för grisar på Gotland. 

– Vi har renoverat en befintlig byggnad med enkla medel och installerat sex boxar med tio slaktgrisplatser i vardera box, berättar Katja Lindvall, som driver Moving Floor tillsammans med sin syster Peg Söderberg. 

Peg Söderberg och Katja Lindvall driver Moving Floor. Deras mamma Pia Lindvall äger 70 procent av företaget, medan ett gotländskt investeringsbolag äger resten.

Omfattande studier

Stallet kommer att användas för att utvärdera hur tekniken fungerar i praktiken. 

– Vi kommer exempelvis att studera djurhälsa, klövhälsa, beteende, rörelsemönster, antibiotikaförbrukning, produktionsresultat, arbetsåtgång och göra klimatmätningar. Stallet är anpassat för besök med en smittsluss och ett inglasat besöksrum och det är delfinansierat via innovationspengar från EIP, berättar Katja. 

Studierna kommer att genomföras i samarbete med Gård & Djurhälsan och ventilationsexperten Sivert Johansson. I en annan byggnad på gården finns ett ordinarie slaktgrisstall, som kommer att användas som referens. 

Mellan 50 och 60 personer med koppling till projektet och grisbranschen på ett eller annat sätt, var med vid invigningen av Moving Floor-stallet på Gotland. Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård klippte bandet.

Intresse från kina

Med på invigningen av stallet var en kinesisk delegation. Intresset för Moving Floor är extra stort just i Kina, och responsen från delegationen var enligt Katja bara positiv. 

– I den dagliga rengöringen av stallarna använder kineserna mellan fem och sju gånger så mycket vatten som grisarna dricker. Vattenåtgången i sig är ett problem, dessutom ska det smutsiga vattnet ta vägen någonstans. I dag spolas det i många fall ut i närliggande vattendrag. Det är stort politiskt fokus på hållbara system, främst av miljöskäl. Dessutom börjar djurhälsa och antibiotikaförbrukning bli aktuellt i Kina, berättar Katja.

Nu hoppas Katja och Peg på forskningsutbyte med Kina och att få igång försäljningen av grisboxar där så smått. Nästa led är att hitta en kinesisk partner som kan representera Moving Floor på plats i det gigantiska grislandet i öst. Men redan nu finns det flera framtida besök från Kina, Holland, Danmark och Sverige, inbokade i det innovativa stallet på Gotland.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 december 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera