Naturbruksskolor levererar viltkött till GöteborgsOperan

Naturbruksskolorna i Svenljunga och Sötåsens leverans av viltkött och andra livsmedel till GöteborgsOperan i förra veckan var startskottet för ett ekologiskt och klimatsmart samarbete. Syftet är att föra konsumenten och producenten närmare varandra.

GöteborgsOperan och naturbruksgymnasierna i Svenljunga och på Sötåsen samarbetar för att skapa en tätare samverkan mellan konsument och producent och på så vis öka tillgången till bra råvaror. Foto: Mostphotos 

När det stod viltkött och ekologiska grönsaker på menyn på GöteborgsOperan var det inga mindre än naturbruksgymnasierna i Svenljunga och Sötåsen som stod för leveransen.

Tätare samverkan

– Det är väldigt roligt att elevernas utbildning kan bidra till att skapa en tätare samverkan med en konsument och leda till att fler får ta del av närproducerade råvaror, säger Mattias Mårtensson, yrkeslärare på naturbruksskolan Svenljunga i ett pressmeddelande.

Naturbruksgymnasiet i Sötåsen odlar mycket ekologiska rotfrukter och grönsaker, medan man i Svenljunga ägnar sig mycket åt jakt och tillvaratagande av vilt. På så sätt får eleverna lära sig hur man tar fram högkvalitativa råvaror av vilka en del används på skolornas resturanger, och nu även på GöteborgsOperan.

Prima råvaror

– GöteborgsOperans Restaurang är Svanenmärkt och hållbarhetsperspektivet genomsyrar allt vi gör. Därför är det naturligt för oss att ta hand om prima råvaror från producenter i vår närhet. Sedan är det extra värdefullt att vi med det här projektet både adderar en dimension till elevernas utbildning och kan ge våra gäster väldigt exakt ursprungsinformation om det de får på tallriken, säger Linda Rullander, Restaurangkoordinator på GöteborgsOperan.

Fördjupa kunskapsutbytet

Naturbruksskolorna och GöteborgsOperan är båda en del av Västra Götalandsregionen och i nuläget ska satsningen parterna emellan pågå fram till jul. Därefter ska det ske studiebesök mellan verksamheterna under 2019 för att på så vis fördjupa kunskapsutbytet. Elever på naturbruksskolorna kommer att besöka GöteborgsOperans kök för att få en större inblick i vad som händer med råvarorna i nästa steg av kedjan, och GöteborgsOperans restaurangpersonal kommer att få besöka skolorna och se hur råvarorna framställs och tas omhand innan de levereras.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste