"Det mest prioriterade är att den långsiktiga lönsamheten på gårdarna blir bättre"

Året som gått. Palle Borgström, förbundsordförande för LRF ger sin syn på 2018. 

Palle Borgström. förbundsordförande LRF.  Foto: Madeleine Rapp

Årets plus?

– Torkan visade hur kraftfulla Sveriges bönder och skogsföretagare är när vi jobbar tillsammans och hur viktig LRF:s roll är i dessa lägen. Såväl LRFs tjänstemän som förtroendevalda och medlemmar tog oerhört stort ansvar. Vi jobbade hårt politiskt och ihop med myndigheter där vi fick stort gehör för våra förslag. Jag är väldigt stolt över hur LRF agerade och imponerad över det ideella engagemang som fick såväl sociala medier som bygdegårdar att vibrera i sommar.

Årets minus?

– Det sämsta med 2018, är självklart också torkan och de följder som den har haft och kommer att ha en lång tid framöver.

Önskan inför 2019?

– Det mest prioriterade är att den långsiktiga lönsamheten på gårdarna blir bättre, marginalerna måste upp. Självklart vill vi också se att krisstöd del två betalas ut skyndsamt, men förbättrade villkor för företagande är ett måste för att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Politiken är dock inte lösningen på alla frågor, därför har jag också höga förväntningar på en konstruktiv diskussion med handeln gällande prismodeller.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste