Tankar från en mjölkbonde

I år körde vi igång det sjunde året som mjölkbönder och i ärlighetens namn så kan jag utan att tveka säga att det varit det värsta året vi haft. 

Lina ”piganlina” Sjöberg. Foto: Privat

Ett torrt vårbruk, helsäd som blev bränd till viss del och inte växte som det var tänkt, skördar i varierande mängder och värden som resulterat i att korna har grovfoder men inte alla de resterande djuren. Vi har därför fått köpa in en hel del för att klara oss. 

En glödande sommar gjorde att vi fick sämre hälsa hos korna. Att vi dessutom hade oturen att få runt 15 tvillingfödslar gjorde inte det hela bättre i denna hetta. 

Mitt i allt elände finns ändå någonting positivt. Det är att vi gick över till Arla vilket resulterade i ett högre mjölkpris. Utan detta hade det varit betydligt mycket hårdare. 

Snart lämnar vi 2018 bakom oss och går mot ett nytt, förhoppningsvis bättre år. Jag hoppas innerligt på ett bättre år med lagom av allt, ett högre mjölkpris och gladare lantbrukare. 

Välkommen 2019, som jag och flera med mig längtat efter dig!

Lina ”piganlina” Sjöberg 

 

Artikeln publicerades söndag den 30 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera