"När vi blir nyanserade, det är då vi kommer överens, och då kan arbete och resultat nås"

Året som gått. Magdalena Hermelin från Hermelins grönsaker och även krönikör i Jordbruksaktuellt ger sin syn på 2018. 

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare på Hermelins grönsaker i Östergötland. Foto: Carolina Wahlberg

Årets plus?

– I butiker och hos konsument så pratas det svenskt ursprung på riktigt som ett mervärde till produkten. Och konsumenten börjar uppskatta skillnaden i hållbara produktionsmetoder. Vidare har det förts en mer positiv och nyanserad debatt om att lösningar inte är svarta eller vita. När vi blir nyanserade, det är då vi kommer överens, och då kan arbete och resultat nås. Till exempel vad gäller framtida drivmedel, ekologiskt kontra konventionellt och möjliga lösningar på miljöproblem.

Årets minus?

– De extrema och populistiska både vänster- och högervindar som drar över världen och Sverige. Och att vi fått uppleva att ingenting längre är riktigt säkert, vad som helst kan egentligen hända både politiskt och vad gäller klimat.

Önskan inför 2019?

– Att några personer som jobbat och synts mycket får gå i pension och vila riktigt ordentligt, till exempel Trump, Kim Jong-Un, Bashar al-Assad och Horace Engdahl för att ta med ett svenskt namn också. Ett tips är att de börjar odla grönsaker, det är stärkande för kropp och knopp och leder till gott. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste