Efterlängtad omstart

Vi lämnar ett mycket utmanande 2018 bakom oss och går bättre förberedda in i 2019. Torkan i somras vände upp och ner på många lantbrukares tillvaro. I krisen visade branschen upp god kreativitet i att finna nya samarbeten och foderkällor. Nu ser det så mycket bättre ut.

Många erfarenheter rikare går vi in i 2019 med jättefina grödor på fälten och höga spannmålspriser. Tack och lov regnar/snöar det nu i december så mycket som det bör. Det är lätt att glömma att vi 2017 fick jättebra skörd, tack vare mycket regn. Varken det året eller 2018 var så kallade normalår. Det är inget som säger att extremtorka är det nya normala i Sverige.

Torkan tog jordbruket ett pinnhål högre på allmänhetens och politikernas dagordning. Tyvärr verkar skrämmande många rikspolitiker dock inte ha förstått ett dyft än. De var i regeringsförhandlingarna förra veckan åter måna om att införa för livsmedelsförsörjningen och miljön helt kontraproduktiv köttskatt. Just nu fick dem med den grava avsaknaden av analysförmåga, inte bilda någon regering. Nästa år kan regeringsbildningen förhoppningsvis bara gå bättre, genom överenskommelse eller extra riksdagsval.

År 2018 har tydligt visat oss betydelsen av bevattning. Dränering och bevattning blir så mycket lättare att motivera när odlingskalkylerna är positiva. Låt oss hoppas på gott investeringsutrymme i dammar och bevattningsanläggningar efter skörd 2019. Om inte tomten kommer med bevattningsmaskin, så är helgerna ett utmärkt tillfälle att dagdrömma sig bort till en väl bevattnad framtid.

Torkåret slutar ekonomiskt tufft för många djuruppfödare. Rop på högre konsumentpriser för maten ger ingen snabb lättnad. Frihandeln motar effektivt prishöjningar i grind och även om de höjs till konsument så tar det tid innan de kanaliseras ner till primärproducenten. Inför kommande år finns ljusglimtar. Foderpriserna har stagnerat och i vissa fall även sjunkit tillbaka lite. Utsikterna för mjölken förbättras av att tillväxten i europeisk mjölkproduktion visat sig vara mycket låg.

Det finns en stor vilja bland politiker och konsumenter att värna svenskt jordbruk. Min känsla är att många ännu inte förstår hur de bäst bidrar. Det måste vi tala om för dem. Vi måste sätta agendan. Det är vår viktigaste uppgift 2019.

Vi på Jordbruksaktuellt har haft ett fint år, som kröntes med era kommentarer i den läsarundersökning vi genomförde i november. Så rolig läsning, tack!
 

God jul och gott nytt år önskar vi alla! 

Stefan Ljungdahl

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste