Säteriet ska bli samlingspunkt för lokalproducerat

Jens Thulin, 31, mångmiljoninvesterar i Assartorps Säteri. Där vill han bygga upp ett eget ölbryggeri, sälja egenproducerat kött, arrangera bröllop och mycket annat. Idéer finns det gott om och han är inte rädd för att omsätta dem i praktiken.

 

Jens Thulin vill ständigt förmedla kunskap om landsbygd och var livsmedel kommer ifrån. Han hoppas att Assartorps Säteri kan bli en samlingsplats för lokalproducerade varor och en plats där folk kan lära sig mer.Foto: Pär Andersson

Jens är en riktig landsbygdsentreprenör och har många projekt igång samtidigt. Allt han jobbar med har nu på olika sätt landat i hans investering i Assartorps Säteri, dit han och familjen flyttade under sommaren.

Tillsammans med pappa Ingmar driver han Vismarlövsgården utanför Klågerup, några mil öster om Malmö. 75 hektar hör till gården och den här säsongen har man 44 kalvningar. Det har hänt mycket på Vismarlövsgården sedan Jens engagemang och inblandning ökade för sex, sju år sedan. Innan dess var det nära att allt avvecklades.

– I samma veva som jag pluggade Sustainable Manangement på SLU, ett masterprogram om hållbarhet, funderade pappa på att lägga ner. Det kändes vemodigt. Jag sa till farsan att jag gärna ser att vi driver det vidare, men då ska vi göra som det nu också har blivit; att vi säljer allt utan mellanhänder, har full kontroll och satsar på miljö och klimat i allt vi gör, säger Jens.

Jens har planer på att eventuellt göra det möjligt att övernatta på Assartorps Säteri. 
– Bröllop i en sådan här miljö är verkligen trendigt just nu och flyger man in vänner från hela världen ska man ha någonstans att bo. Jag tror lätt att det finns en marknad för det.

Ska förbli småskaligt

Gården är i dag självförsörjande på förnyelsebar elenergi tack vare solceller och ett eget vindkraftverk. Sedan ungefär sex år säljer man köttlådor med kött från gårdens egna djur. Traktorerna körs på raps som odlas på den egna marken och man är självförsörjande på foder.

Pappa Ingmar sköter det dagliga arbetet och Jens ansvarar för försäljning, marknadsföring och uppföljning kring produktionen och rycker in vid arbetstoppar och vid andra moment när det behövs.

– Med Vismarlövsgården ska det handla om det lilla och genuina. Vi ska förädla det vi har, som med köttlådorna där vi kan utveckla samarbetet med restauranger till exempel. Vi har också börjat röka en del kött själva. Det kommer liksom aldrig bli en gård med 200 djur, säger Jens.

Här ska gårdsbutiken ligga. När den är öppnad ska besökare kunna köpa köttprodukter från Vismarlövsgården och en mängd andra lokalproducerade varor.

Utvecklar cirkulär ekonomi

Hans huvudsakliga arbete är som affärsutvecklare och delägare i Godsinlösen AB som sysslar med återbruk och cirkulär ekonomi, framför allt i försäkringsbranschen. Företaget hanterar returer, reklamationer och skadat gods som de reparerar, rekonditionerar och sedan säljer vidare. 

– Vi jobbar med alla svenska försäkringsbolag på något sätt. Svinnet i stora organisationer är en liten del för dem, men i riktigt stora bolag handlar det om miljarder. Vi har startat Mobilcirkeln med mobiltelefoner och läsplattor men jobbar också med åkgräsklippare, handväskor, basfioler, solglasögon – allt möjligt. Laga, fixa till och sedan skicka vidare. Verkligen cirkulärt!

Jens kom in i Godsinlösen för tre år sedan när 15 personer jobbade i företaget. I dag är man 70 medarbetare. I höstas placerade Aktuell Hållbarhet Jens Thulin på sin lista över 2019 års mest spännande hållbarhetstalanger. Både för hans arbete med Godsinlösen och hans utveckling av Vismarlövsgården.

Köttdjuren på Vismarlövsgården är en blandning av charolais, hereford, angus och limousin. Mellan 40 och 50 djur slaktas varje år till gårdens köttlådor. Djuren körs i egen regi till Strömbecks Gårdsslakt & Chark i Brösarp, tre djur åt gången. De lämnas dagen före slakt och hängmöras i två veckor innan de körs tillbaka till gården.

Stor potential

När Assartorps Säteri, bara några kilometer från Vismarlövsgården, blev till salu kunde Jens inte stå emot. Det blev budgivning med en annan intressent och prislappen landade på knappt 14 miljoner kronor. 11 hektar som används till bete hör i dag till gården.

När säteriet blev till salu hade Jens äntligen avslutat ett års lång bygglovsprocess för ett nytt ölbryggeri hemma på Vismarlövsgården. De planerna fick ändras.

– När jag tittade på Assartorps Säteri såg jag festlokalen och bryggerilokalen som var i stort sett klara och såg hela konferenskonceptet framför mig i den här miljön. Här finns potential att leverera en riktigt bra upplevelse! Jag lyfte tanken med farsan som tyckte att jag inte var riktigt klok. Jag berättade om mina planer för banken och sa precis som det var: Jag har inga pengar, hur gör vi?

Jens berättar att förtroende, en vass affärsplan, genomtänkta kalkyler och stöd och säkerhet från pappa Ingmar gjorde att han fick banken på sin sida. 

– Gemene man kommer allt längre ifrån landsbygden och därför ökar behovet av att komma ut på landet och se en traktor, en ko eller en kalv och att lära sig vad de vita ufo-äggen utmed vägarna är för något. Jag brukar med glimten i ögat skälla på föräldrar till barn som inte har en aning om hur något sådant här funkar, säger Jens.

”Galen satsning”

I ett litet stenhus invid boningshuset ska gårdsbutiken ligga. Där ska säljas köttprodukter på Vismarlövsgårdens djur, rapsolja, knäckebröd i samarbete med ett lokalt bageri, fårskinn från en annan lokal producent och så vidare. I den ena av stenlängorna är renoveringen av kontorsutrymmen i full gång. Festlokalen ska byggas om för att få igenom alla brandtillstånd och annat som krävs för att ha många gäster. Bryggerilokalen behöver några små justeringar – påskölen är redan insåld till restaurangerna.

– Målet är att detta ska bli en samlingspunkt med liv och rörelse. Det är en kul och lite galen satsning men man ångrar sig nog inte, säger Jens.

Entreprenören Jens Thulin har som sagt mycket på gång och det vill han fortsätta med. Att bara arbeta med lantbruket hemma på Vismarlövsgården är inget han strävar efter, men han vet med säkerhet att han aldrig släpper det helt.

– Det händer för lite en vanlig dag på gården jämfört med om jag är någon annanstans. Samtidigt älskar jag att dra på mig overallen och in i skiten. Jag kommer inte trivas utan det livet och ser dessutom redan ett stort intresse hos barnen vilket känns bra i hjärtat. Det är inte för inte som man säger att man saknar kon först när båset är tomt.

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 05 januari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste