Många vill ha råd om vall inför 2019

Anna Aurell Svensson är växtodlingsrådgivare på Växa Sverige och har fått svara på många frågor, både om hur 2018 års torka påverkar vallarna och hur man bäst ska tänka inför 2019.

– Många hade ett stort lager efter 2017 årets skörd. På grund av torkan kommer kanske många under kommande år ta en nästan för tidig förstaskörd eller ta höstsådd helsäd tidigt för att få in något snabbt. Det blir ett känsligt år på det viset. Om det blir dåligt på minsta lilla sätt kommer det kännas, säger Anna Aurell Svensson, växtodlingsrådgivare på Växa. Foto: Carolina Wahlberg


Som många andra har hon fått bilden av en sommar med ganska bra förstaskörd, i stort sett obefintlig andra-/tredjeskörd och en sistaskörd som för många räddade upp det mest katastrofala läget. 

– Många har varit kreativa och sått mellangrödor och skördat allt man har kommit över. Efter att ha dragit ner på grovfodergivorna verkar det som att många nu ändå får ihop det. Det var otroligt oroligt i juli och början av augusti, men efter september och oktober, när det blev en skörd trots allt, har det känts lite muntrare, säger Anna Aurell Svensson.

– Vi får nog visserligen oftare kontakt med de som räknat, funderat och i stort sett löst det största problemet. Det finns säkert många som har det jobbigare, lägger hon till.

Anna Aurell Svensson, är växtodlingsrådgivare på Växa. Foto: Växa

Skörd av mellangrödor

2018 har många tvingats tänka sparsamt och effektivt och exempelvis skördat mellangrödor som man inte skulle ha gjort annars. Det tänket är något som Anna Aurell Svensson tror kan komma att fortsätta.

– I de områden där man odlar tidig potatis, konservärter eller annat som man sått väldigt tidigt, har vi i år sett att många har inlett samarbeten där till exempel mellangrödor har skördats och tagits tillvara av grannen. Det är något som man kan tänka sig fortsätter även längre fram. En lärdom från i år kan ju vara att om man tar helsäd tidigt kanske man hinner så något annat efteråt.

Många frågor

Under sensommaren och hösten har betydligt fler vallodlare än normalt kontaktat Växas sakkunniga för att få tips och råd. Speciellt foderrådgivarna har fått många frågor.

– De har fått jobba mycket med att försöka få ihop foderstater och göra många foderinventeringar och sådant. Tidigt i somras fick även vi växtodlingsrådgivare många frågor, till exempel om och vad man kunde så in och om det var värt att chansa på insådd. 

Tidiga skördar väntar

2018 kommer tveklöst att påverka kommande säsong, menar Anna Aurell Svensson.

– Många kommer på olika sätt att tvingas ta hänsyn till det här året. Det kan handla om att man behöver så i fläckar till våren om det som såddes i höstas inte har tagit sig. Exempelvis har ju en del insådder inte sett så fina ut. Många kommer nog spara en del äldre vallar och så in mer än vad man hade tänkt. Och eftersom många gamla vallar kommer sparas, blir det stora arealer att plöja upp under 2019, så vi kan bara hoppas att alla orkar med det. Beroende på hur stor areal man har att tillgå, kommer det absolut att påverka även 2019, säger hon.
 

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 12 januari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste