Grüne Woche för andra året i rad

Förra året hade Sverige en monter på Grüne Woche i Berlin. Nu följer man upp succén för andra året i rad. 

 

Sverige kommer att finnas med på den internationella matlagningsmässan Grüne Woche. Foto: Grüne Woche

Den internationella matmässan Internationale Grüne Woche går av stapeln i Berlin den 18-27 januari 2019 och då kommer Sverige återigen att ha en monter. I montern kommer 25 företag från olika delar av landet att visa upp sina produkter för mässans 400 000 besökare.

– Sverige har stor potential att öka måltidsturismen genom att få fler matintresserade besökare att komma till Sverige, och då behöver vi även visa upp svensk mat internationellt, säger Camilla Bender Larson, uppdragsledare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande. 

I montern kommer man inte bara få smaka på produkter som småländskt street food av älg och Klackabackens öl, utan även arbetet bakom svenska produkter kommer att lyftas fram. 

– Vi vill förmedla en bild av Sverige som ett land med en hållbar livsmedelsproduktion, med naturen runt hörnet och en hög livskvalitet. En viktig del i det är exempelvis vår djuromsorg, goda djurhälsoläge och låga antibiotikaanvändning. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur, säger Jörgen Fransson, enhetschef på Jordbruksverket.

Exempel på företag som ska representera Sverige i montern

Matrundan Österlen – Engagemang vid Kristi Himmelsfärd varje år, som arrangeras av en förening med 39 regionala företag. Medverkar på mässan gör Drakamöllans Gårdshotell, Kiviks Musteri, Petersborgs Gård och Olof Viktor. 

Älg & more –Paret Evelyn och Michael kombinerar tradition och trend med sina älgburgare.

Föreningen Sveriges Oberoende småbryggerier – sammanslutning av 36 hantverksbryggerier. Medverkar på mässan gör Närke Kulturbryggeri, Poppels Bryggeri, Klackabacken, Nääs Gårdsbryggeri, Ängöl, Wermlands Brygghus, Möllys och Lundabryggeriet.

Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten – Medverkar på mässan gör Tornedalens Ren & Vilt – familjeföretag från Övertorneå och korade till svenska mästare i kallrökning, Pesula Lantbruk som till exempel producerar rybsolja och Jokkmokksbär – småskalig framställning av bland annat marmelader, sirap och te som innehåller hjortron, lingon och blåbär.

Källa: Jordbruksverket

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 13 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera