Förslag om fördelning av torkstöd dras tillbaka

Jordbruksverket har tidigare föreslagit att återstående 760 miljoner i torkstöd ska fördelas med utgångspunkt i företagens dieselförbrukning. Men nu dras förslaget tillbaka.

Torkstöden 2019 kommer mest troligt inte att baseras på dieselförbrukning, så som Jordbruksverket tidigare föreslagit. Foto: Mostphots

Svenska lantbruksföretag har blivit lovade 760 miljoner kronor i stöd, som ska betalas ut under 2019, till följd av torkan sommaren 2018. På uppdrag av regeringen har Jordbruksverket tidigare under hösten tagit fram två förslag för hur pengarna bör fördelas.

Kritik från flera håll

Förslaget som myndigheten förespråkade gick ut på att pengarna skulle fördelas efter hur mycket diesel företagen förbrukat. Ett av motiven var att Skatteverket skulle kunna administrera stödet, och att utbetalning därmed skulle kunna ske snabbt och smidigt, men förslaget fick kritik från flera håll.

Dras tillbaka

Nu meddelar Jordbruksverket att förslaget dras tillbaka. Dels innehåller statsbudgeten en höjd återbetalning av dieselskatt, vilket gör att man inte kan lägga även krisstödet som återbetalning, eftersom det totalt skulle bli mer återbetalning än vad skatten är. I och med att stödet då inte kan utformas som en återbetalning av skatt, faller idén om att Skatteverket skulle kunna administrera det hela. Dessutom bedömer Jordbruksverket att administrationen skulle bli för omfattande för myndigheten själv att lösa.

Nytt förslag

Jordbruksverket avser att lägga fram ett nytt förslag under slutet av januari, baserat på det andra alternativet som de tog fram under hösten. Det reviderade förslaget kommer att innehålla en kombination av djur- och arealbaserat stöd, skriver verket på sin hemsida.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera