Utökad satsning på återvinning av plast

Varje år använder svenska lantbruk omkring 20 000 ton plast. Fram tills nu har den största delen av den insamlade plasten gått iväg på export. Men nu ska en ny anläggning i Vetlanda ändra på det.

All plast som samlas in från det gröna näringslivet ska återanvändas på ett cirkulärt och hållbart sätt. Det är det övergripande och gemensamma målet för alla parter i den nya återvinningsanläggningen. Foto: Carolina Wahlberg

I augusti 2019 ska den nya plaståtervinningsanläggningen i Korsberga, Vetlanda vara klar och bakom den står KRS, Kretslopp & Recycling i Sverige AB. De är dem som har uppdraget av Svensk Ensilageplastretur att samla in plasten från lantbruket i Sverige.

Ny delägare

I och med den nya satsningen går även LRF in som ägare av tio procent i KRS. Fler som stödjer projektet med den nya plaståtervinningsanläggningen ekonomiskt är Naturvårdsverket genom bidrag från Klimatklivet och Entreprenörinvest.

Viktigt initiativ

– För LRF och våra samarbetspartners Entreprenörinvest och KRS är detta även ett viktigt initiativ för hållbar tillväxt och utveckling på landsbygden. Vi hoppas att detta på sikt även kan leda till en smidigare insamling och besparingar som kan nå lantbrukarna, säger LRF:s vd Anders Källström, i ett pressmeddelande.  

Miljömässigt värde

På KRS är man också nöjd med det nya samarbetet.

– Jag är glad att LRF engagerar sig i vårt bolag och det är naturligt att vi och LRF nu blir samarbetspartners. LRF har hela tiden varit tydlig med lantbrukarens perspektiv och uttryckt det miljömässiga värdet i att ta hand om och återvinna plasten, säger Ingemar Andersson, KRS grundare.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste