De kan få pris på årets Ekogala

Den 31 januari är det dags för årets upplaga av Ekogalan. Som vanligt kommer en rad priser att delas ut. Här är alla nominerade.

Förra årets vinnare på Ekogalan. Snart är det dags igen. Foto: Madeleine Rapp

Under dagen som kommit att bli ekobranschens stora branschdag, blandas utbildning, nätverkande, inspiration och fest. Bakom dagen står Ekoweb. Axfood, Krav, Svenska Odlarlaget & Sydgrönt är samarbetspartners och delar ut varsitt pris under galan. Förutom nämnda utmärkelser kommer även SEB att dela ut ett pris som de kallar Årets Framtidspris, till en lantbruksstudent.

De nominerade: Årets Omläggare (Krav)

Elin och Andreas Niklasson, Knisslinge (grönsaker)

”Elin och Andreas Niklasson är unga lantbrukare som satsar seriöst på att lägga om
ett traditionellt konventionellt jordbruk, där det tidigare odlats mycket potatis.”

2017 la de om 50 hektar och under 2018 la de till ytterligare 70 hektar.

På gården odlar de ett brett utbud av ekologiska grönsaker som säljs i ”Lilla skafferiet”, två obemannade gårdsbutiker som alltid är öppna. De säljer även till Bondens skafferi som är en lokal restauranggrossist i Skåne. Elin och Andreas har som plan att specialisera sig och utveckla sin odling av vitlök och kronärtskocka. På gården odlar de även spannmål, fodermajs och åkerböna. Planen 2019 är att även få in raps och potatis. Förutom odling har de även ett sjuttiotal nötkreatur av rasen Highland Cattle och Angus.

Josef Appell, Ängelholm (regenerativt lantbruk)

”Josef Appell är en välkänd lantbrukare och konsult som med kraft och energi
förespråkar regenerativt lantbruk i teori och praktik.” 

Sedan 2017 arrenderar Josef Appell tillsammans med sin familj omkring 165 hektar. Under 2018 utökade han med ytterligare 175 hektar som ska läggas om till Krav. Odlingen kommer att bestå av både utsädesodling av spannmål och fröodling. Dessutom odling
till Nordisk Råvara. Josef samarbetar också med en fårgård och andra växtodlingsgårdar, och beskrivs som en inspiratör för sin syn på det ekologiska odlingssystemet mot ökad
hållbarhet och klimatnytta.

Matjorden i Sverige AB, Uddevalla (växtodling mot fossilfritt)

”Med nyfikenhet för nya utmaningar har företaget ökat den ekologiska
odlingen i södra Bohuslän och erbjuder möjligheter till samverkan som stärker den
Krav-märkta produktionen i området.”

Matjorden i Sverige AB drivs av Robert Carlsson och Henrik Johansson och deras två växtodlingsgårdar. Tillsammans har de omkring 350 hektar, som antingen redan är certifierad eller under omställning. Under det första karensåret testade de nya grödor i form av guinoa och rödklöverfrö.

För att byta tjänster i form av halm, gödsel, vallfoder och bete samarbetar de även med en Krav-certifierad nötköttsproducent i närheten.

Företaget strävar efter att bli självförsörjande på grön el. Sedan tidigare har de haft vindkraft och 2018 satsade de även stort på solceller.

De nominerade: Årets Garant Ekostjärna (Axfood)

Polarbröd:
"Företaget erbjuder ett sortiment av både konventionellt och ekologiskt producerat bröd. Visionen är att kunna erbjuda ett ännu godare bröd - inte bara smak- och näringsmässigt utan även etiskt och hållbart. Företaget har också bidragit till att ge konsumenten fler ekologiska valmöjligheter i brödhyllan."
 

Löfbergs:
"Som familjeföretag har Löfbergs alltid haft ett långsiktigt, värderingsdrivet och hållbart perspektiv i sina affärer.Viljan att ständigt utvecklas och vara i framkant har bland annat medfört att Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och ”Fairtrade” märkt kaffe."

Frebaco:
"Frebaco utvecklar och tillverkar sina produkter på Västgötaslätten i närhet av där de flesta råvarorna odlas och där den samlande kunskapen är bevarad. Basen i sortimentet är spannmål, en given grund i näringsriktig kost. Stora resurser investeras i att produkterna skall vara säkra och av högsta kvalité samt att produktionen sker med så liten miljöpåverkan som möjligt. Frebaco är certifierade för ekologisk produktion och i sortimentet ingår kravmärkta produkter."

De nominerade: Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget & Sydgrönt)

Stora Coop i Varberg:           
”För ett målinriktat arbete med att kunna erbjuda kunderna ett brett, svenskt, närodlat ekosortiment av grönsaker och frukt.”

Ica Kvantum Kungsbacka:           
”För ett aktivt och medvetet ställningstagande för att välja svenska ekologiska frukter och grönsaker i säsong.”

Hemköp Telefonplan:            
”Med en frukt- o grönt-avdelning utöver det vanliga, tillgänglig-gör butiken svenska ekologiska frukter och grönsaker åt konsumenterna”

Läs mer om Ekogalan här.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste