Stopp för sjukdomsövervakning av vilda djur

Finansiering av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:s, uppdrag saknas i det nya regleringsbrevet, vilket gör att sjukdomsövervakningen av vilda djur som pågått sedan 40-talet måste avbrytas.

SVA har i många år haft en sjukdomsövervakning av vilda djur. Men nu måste de ta en ofrivillig paus. Något som kan påverkar övervakningen av till exempel afrikansk svinpest. Foto: Thinkstock

Sedan länge har SVA fått öronmärkta medel för just viltsjukdomsövervakning. Men i regleringsbrevet från övergångsregeringen finns inget uppdrag. Vilket innebär att merparten av den här typen av övervakning nu avbryts.

– Vi har inte fått information om detta tidigare, men nu för vi en nära dialog med Näringsdepartementet, berörda myndigheter och andra samarbetspartners. Viltövervakningen är en viktig del av sjukdomsövervakningen som vi i nuläget inte kan genomföra. Vi har även internationella åtaganden som vi nu inte heller kan utföra. Vi hoppas att detta får en skyndsam lösning, säger Jens Mattsson, generaldirektör vid SVA, i ett pressmeddelande.

ASF och fågelinfluensan

SVA menar att detta är problematiskt då många vila djur dör och att man i och med detta inte kan bevaka och ta reda på varför. Bevakning av sjukdomar som fågelinfluensan, afrikansk svinpest och Chronic wasting disease kommer att påverkas. Det kan även komma att påverka SVA:s övervakning av zoonoser som salmonella hos småfåglar och dvärgbandmask hos rävar och vargar.

Historisk paus

Viltsjukdomsbevakningen har byggts upp sedan slutet av 1940-talet.

– Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänheten som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete, säger Erik Ågren, veterinär och chef för SVA:s viltsektion.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste