Uppåt på mjölksidan för Ydre-Grinden

2018 blev ett bra år för Ydre-Grinden, som levererar stallinredning och fodersystem för nöt och häst. Optimismen bland mjölkbönder är något som man ser extra positivt på. 

 

– Optimismen bland lantbrukarna, både kött- och mjölkproducenterna, är stor och det känns riktigt bra, säger Andreas Hofstedt, marknadsansvarig på Ydregrinden. Foto: Privat

Kärnan i Ydre-Grindens verksamhet är stallinredning och utgödslingssystem. Företaget grundades på 1940-talet och sedan år 2000 har man även jobbat med stallbyggen på entreprenad.

– Vi är tämligen ensamma om att sköta både projektering och leverera allt som finns inuti. Vi jobbar med externa byggare och montörer och har uppdrag från Skåne i söder till Kalix i norr, säger Andreas Hofstedt, marknadsansvarig. 

Mjölkbönder vågar satsa

Speciellt glädjande för 2018 menar han är att inte bara köttproducenter, utan även många mjölkbönder har satsat på att bygga nytt.

– Under 2015 och 2016 var mjölkpriserna strax under 2.40 kronor kilot. I dag, när priset ligger runt 3.40 är det så klart stor skillnad. När priserna började gå upp i slutet av 2016 tror jag att det fanns ett uppdämt behov av att man ville göra något i företaget. Tidigare, när priserna var så låga, såg man inte riktigt några möjligheter, säger Andreas Hofstedt.

Bland nybyggena under 2018 har det funnits både stora påkostade anläggningar och mindre projekt. 

Positiva lantbrukare

Andreas Hofstedt tror att 2019 kommer fortsätta i samma positiva anda för Ydre-Grinden. Han märker en optimism bland lantbrukare just nu.

– Så var tongångarna på Elmia Lantbruk också. Dels ökade mässan i antal besökare, men det var också positivt bland lantbrukarna som vi upplevde det. Många kom till oss med sina skisser och berättade om sina planer. Samtidigt blev nog många fundersamma under den torra sommaren och undrade hur det skulle gå, men en bra tredje- och fjärdeskörd hjälpte nog upp en del av det där.

På fodersidan har det också gått bra för Ydre-Grinden. Andreas Hofstedt framhåller bandfoderfördelare och foderblandare som populära produkter och säger att man redan fått in många förfrågningar inför starten på det nya året.

Pär Andersson

Artikeln publicerades måndag den 21 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste