Ett bondepaket att fylla

Vi har fått en ny landsbygdsminister. Det är mycket bra för de gröna näringarna att den mestadels återvunna regeringen förnyats. Det är en svag regering, där stödpartierna har motstridiga mål. Statsminister Stefan Löfven har fått sitt livs utmaning.

Ljuset i min tveksamhet till denna nya regering är att jord- och skogsbruket kommer allt högre upp på den politiska dagordningen. Det kan vara positivt, men givetvis kan politisk klåfingrighet med avsaknad av helikopterperspektiv, även vara direkt skadligt. 

Vår nya landsbygdsminister, Jennie Nilsson från Halland, har goda möjligheter att vitalisera landsbygdspolitiken. Efter flera mandatperioder där företrädarna inte imponerat och svenskt jordbruks kräftgång fortsatt ser jag fram emot mer entusiastiskt arbete för jordbrukets internationella konkurrenskraft. 

Konkurrenskraftsutredningen och Livsmedelsstrategin har skrivits men i stort inte lett till någon förbättrad internationell konkurrenskraft för svenskt jordbruk. Jag vill inte ens tänka på hur utvecklingen hade varit om inte förra regeringens politik lett till dopning av svensk produktion genom en kraftigt försvagad svensk krona. Devalvering av valuta är inte en långsiktig framgångsmelodi, bara plåster på såren. 

Jordbruket och maten har fått betydligt mer utrymme i samhällsdebatten det senaste decenniet. Svensk mat debatteras i positiva ordalag, men producenterna av maten är fortsatt hårt ansatta av för höga skatter, svensk gold-plating av EU:s regelverk och av djurrättsaktivister som samhället inte tar i örat. 

Vår nya landsbygdsminister kan inspirera genom en tydligt positiv kommunikation om Sveriges förträffliga jordbruk. I kombination med förståelse för hur kontraproduktivt det är för både miljö och civilförsvar när svensk mat- och bioenergiproduktion slås ut och ersätts av import kan hon göra verklig skillnad. 

Det bondepaket som lyftes fram vid regeringsförklaringen är ännu tomt på innehåll. Det är nu mycket viktigt att vi i jordbruket visar på vilka konkreta åtgärder som måste till för att säkerställa långsiktig konkurrenskraft för svenskt jordbruk. 

Tills motsatsen är bevisad väljer jag att se fram emot en nystart för jordbrukspolitiken, med mindre symboliskt regelduttande och mer inspirerarat och kompetent arbete för att ge landsbygdens alla duktiga och investeringshungriga företagare bättre möjligheter. 
 

Välkommen till vår bransch Jennie!

 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 30 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste