Distriktsveterinärerna förändrar i norra Lappland

En stängd smådjursklinik i Gällivare och ökat fokus på produktionsdjur, hästar och beredskap, det blir resultatet av Distriktsveterinärernas personalbrist i norra Lappland. 

 

 

Distriktsveterinärerna har svårt att rekrytera personal till Gällivare. Därför väljer man nu att stänga ner sin smådjursklinik där. 

– Vi har under en längre period haft bemanningsbrist i Gällivare och vi ser stora utmaningar med att låta ett fåtal anställda dela på den arbetsbelastning som det blir med både mottagning för smådjur på dagtid, och det beredskapsuppdrag vi har dygnet runt, året runt. Bristen på kliniskt verksamma veterinärer är stor i hela Sverige, även inom den privata sektorn, säger Christoffer Källman som är regionchef för Distriktsveterinärerna i region nord, i ett pressmeddelande.

Samlas i kiruna

Distriktsveterinärerna kommer nu istället att samla sin personal för området i Kiruna, och lägga ett större fokus på beredskap och fältverksamhet i området, något som de menar kommer att bli positivt för både djurägare och personal. 

– Samtidigt som vi prioriterar samverkan med de privata aktörerna kan vi nu alltså fokusera mer på vår fältverksamhet. Dessutom kan vi utveckla verksamheten. Nedläggningen i Gällivare kan därför i slutänden generera förbättringar för både djurägarna och vår personal, säger Petra Lindh som är klinikchef norra Lapplands praktikområde. 

Förändringarna träder i kraft den 1 mars. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera