Vankiva Gård ska mer än dubblera antalet mjölkkor

I höst ska mjölkkobesättningen vara utökad från 280 till drygt 700 kor. Vankiva Gård utanför Hässleholm bygger ny ligghall och nytt mjölkstall och storsatsar i en bygd där det inte finns många mjölkbönder kvar.

 

Christoffer Johansson berättar att de första planerna på att utöka dök upp redan för tio år sedan.
– Tanken först var att förlänga det gamla stallet. Sedan dess har det eskalerat fullständigt, säger han och skrattar. Foto: Pär Andersson


Hittills går allt enligt planen på den 23 000 kvadratmeter stora byggarbetsplatsen. Stommen till ligghallen är på plats och plintarna till mjölkstallet är i marken.

– Vi började i slutet av september förra året och på hela hösten kom det bara 50 millimeter regn. Det har gått väldigt bra så här långt, säger Christoffer Johansson, som är driftsledare.

Gården ägs av Christoffers far Hans Johansson. Han kom till gården 1974 som arrendator och byggde två stallar, en till ungdjur och en till mjölkdjur. Tillsammans med sina två bröder drev han Vankiva Gård och några andra gårdar. De köpte till och utökade. När beteslagstiftningen kom, byggde de ett nytt stall till 250 kor som stod klart 1991. Där finns gårdens mjölkkor i dag.

2006 köpte Hans och hans bröder gården och från 2014 driver han och Christoffer gården själva. Till sin hjälp har de fem anställda.

Ligghallen och mjölkstallet med drivgång mellan kommer bli format som ett ”H” när det är klart. Gödselbrunnen placeras i skogskanten. Stallen byggs i öst-västlig riktning för att möjliggöra placering av solceller på taken längre fram.

Järnväg ska korsas

Tankarna på att utöka kom redan för ett decennium sedan, berättar Christoffer. Första planerna var att förlänga det gamla stallet och bygga ett nytt stall i anslutning till gården. Men bland annat Trafikverket satte stopp – bygget hade hamnat för nära länsväg 117 som går precis förbi gården. I stället bygger man nu vid ett gammalt grustag, vid sidan av en skogsbacke, några hundra meter från gården.

Dilemmat är att väg 117 och en järnväg med regionaltågstrafik skär mellan gården och platsen för nybygget.

– Så fick det bli och det är lite bökigt. Det kommer tåg en gång i halvtimmen och det är rätt mycket trafik på vägen. Men personalen som ska jobba i stallen kommer att hålla sig här. Foder ska hit varje dag och djur ska flyttas någon gång i veckan och det kommer gå att hantera. Vi bygger för kalvningar här nere också, så det är bara nyssinlagda kor som ska flyttas till gården och sedan hit igen när de ska kalva, säger Christoffer.

Här kommer korna traska ut på bete. Mjölkkornas bete kommer att vara samlat kring de nya stallarna.

Stor investering

Att bygga ligghallen, mjölkstallet med karusell med 50 platser, två plansilos och en gödselbrunn är en investering på 40 miljoner kronor. Bygget är beställt av Abetong, inredningen från Dan Egtved och system för mjölkning, utgödsling och utfodring från De Laval.

– Vi har köpt allt monterat. Vi vill veta vad slutpriset blir och att det blir rätt genomfört. Vi är bra på att producera mjölk och de bygger stall varje dag och är bra på det, säger Christoffer.

Ligghallen blir 155 meter lång och 37 meter bred med spalt, skrapgångar, nockventilation, väderstationsstyrda gardiner och fribärande stomme. Christoffer vill inte ha några stolpar i vägen vid foderbordet eller i liggbåsraderna.

– Vi diskuterade en del hur brett det skulle bli. Man vill ha stor plats till korna men man ska klara av att betala det också. Och en fribärande byggnad är dyrare än en med stolpar om man breddar bara lite grann, säger han.

Taket på ligghallen ska isoleras för en jämnare temperatur, framför allt på sommaren.

Effektiv karusell

Mjölkningskarusellen med 50 platser är 15 meter i diameter och kostade ”...under tio procent av den totala investeringen”, säger Christoffer.

– Det är ett dyrt system jämfört med många andra, men vi tycker att det är effektivt och framför allt går mjölkningen lugnt till. Vi bygger också för att kunna utöka ännu mer i framtiden, det finns kapacitet till fler kor. Att bygga en anläggning som bara hade svarat upp till de kor vi har tänkt ha efter den här utökningen hade blivit betydligt billigare, men då hade vi stått i hissen nästa gång det ska utökas.

Korna ska, precis som i dag, mjölkas tre gånger om dagen. Christoffer säger att varje mjölkning kommer ta lika lång tid, ungefär fyra timmar, när de 700 korna är på plats som det gör i dag med inte ens hälften så många kor. Karusellen är ”utifrånmjölkande” och korna går rakt in och backar ut. Under varje skift kommer två mjölkare och en person som sköter djurflödet att jobba i stallet.

– Vi ska anställa fyra mjölkare till och behöver också en djurskötare som kan vara någon sorts förman, min högra hand. Men det är svårt att hitta rätt folk, säger Christoffer.

Återbesök i sommar

Planen är att mjölkningen i nya stallet ska komma igång i november. Reaktionerna på Vankiva Gårds satsning från folk i närheten har hittills bara varit positiva.

– Alla man pratar med tycker det är roligt att vi satsar. I denna trakten finns det inte många mjölkbönder kvar. Vi tror på mjölk och tycker det är roligt med kor. Vi tycker också att vi är ganska duktiga på det vi gör. Folk kommer fortsätta att dricka mjölk, det är jag övertygad om, säger Christoffer Johansson.

I sommar gör Jordbruks­aktuellt ett nytt besök på Vankiva Gård för att se hur bygget går.
 

Vankiva Gård i dag

Mjölkande kor: 280 Holstein och SRB

Levererar mjölk till: Skånemejerier

Areal: 320 hektar (varav 260 hektar åker)

Anställda: Fem (förutom Christoffer och Hans)
 

Vankiva Gårds utökning

Start för markarbete: September 2018

Ligghall: 155 x 37 meter

Mjölkstall: 96 x 28 meter

Karusell: 50 platser

Gödselbrunn: 6300 kubikmeter, 46 meter i diameter

Investering: Cirka 40 miljoner

Mjölkande kor i full drift: Drygt 700

Nyanställningar på önskelistan: Fyra mjölkare och en minst djurskötare/förman

Klart: November 2019

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste