Släng ett öga i backspegeln

Så här i början av året är det naturligt att planera för framtiden. Lika så att reflektera över det som nu är historia.

Eric Holgersson är ny odlingskrönikör i Jordbruksaktuellt. Foto: Privat

På det jordnära planet, så är jag i full färd med att så tomat, paprika och gurka. I husets mest centrala rum står jag i varmgult konstljus och omsorgsfullt myllar små frö, vattnar och täcker med plast. Ganska enkelt och förutsägbart.

Förra året var allt annat än enkelt och förutsägbart. Värme, torka och politiskt kaos. Vad detta år kommer ge är omöjligt att sia om, men man kan förbereda sig genom att titta bakåt.

Jag anser att man måste bära med sig det förgångna som en god resekamrat på färden framåt i tiden. Det är inte så populärt att tycka så nu för tiden. Uttryck som ”det finns en anledning till att framrutan är större än backspegeln” strös frikostigt omkring av positivitetskonsulter. Att bara stirra genom framrutan ger fartblindhet, säger jag.

Jag hängde mycket med Fältbiologerna när jag var ung, på 80-talet. Där var bland annat fokus väldigt mycket på försurningen. Försurade sjöar, försurning i skogen, aluminiumutfällning på grund av försurning i marken och blödande granar med mera. Vi var alla medvetna om att försurningen kom från bolmande skorstenar på kolkraftverk i Storbritannien och från Ruhrområdet i Tyskland. Det fossila kolet förbrändes i ett land och nedfallet försurade sjöar i ett annat.

För oss fältbiologer, men även för allmänheten, så var det självklart att föroreningar som släpps ut i ett annat land, skapar problem i andra länder än just utsläpparlandet.

Därför klättrade organisationen (som alla kände till då, men ingen känner till nu) Greenpeace upp i skorstenar och kedjade fast sig för att på så sätt hindra utsläppen. Övergödningen var ett annat aktuellt problem då. Den visste vi kom från den fossila oljan som förbrändes i våra bilar. Kväveoxider som regnade ner i våra vattendrag och orsakade algblomning.

I dag, då ingen kollar i backspegeln längre, så är detta glömt. Den fossila energin är inte längre den stora faran mot jordens existens längre.

Det är kon som är den värsta världsförgöraren i dag. Med bonden som god tvåa. Det är den uppfattning man får när man lyssnar på media. Att producera mat har blivit den mest miljöfarliga verksamhet man kan hålla på med, i Sverige i alla fall. Matproduktion i andra länder räknas inte som lika miljöförstörande. Speciellt inte om det är vegetabilier. Men animalier är så tabu i Sverige, att en professor på SLU, rekommenderar att köttbiprodukterna från den svenska slakten som används till hundfoder, ska ersättas med SOJA! Givetvis importerad, parakvatsprutad, före detta regnskogsmarksodlad soja. Jag blir så trött...

Efterföljarna till de aktivister som på 80-talet agerade mot nedsmutsande multinationella företag och nedsmutsande stater, ger sig inte på de stora aktörerna längre. De ger sig på den lilla människan. Kobonden, hönsbonden, minkbonden. Nu är det deras uppfarter som blockeras. Deras hem som trakasseras.

Samhället agerar inte, för bonden anses som medskyldig, då de producerar det förhatliga köttet. Guilt by association...

Hela samhället behöver titta i backspegeln för att komma ihåg vem den verkliga fienden är; den fossila energin.

Alla måste bli medvetna om den oheliga allians som oljeindustrin och djurrättrörelsen skapat. Där oljeindustrin slipper få sin jordklotsförstörande verksamhet granskad och djurrättsrörelsen lyckas få animalieproducenter att sluta med djur. Bägge organisationerna skrattar gott åt sina lyckade gemensamma ansträngningar.

Men den som får betala i slutänden, är vårt jordklot.
 

Eric Holgersson

 

Fakta: Eric Holgersson  

Gård:
Älmås gård, Tranås
Verksamhet: Krav-certifierad dikoproduktion, avel och grönsaksproduktion.
Areal: 80 hektar åker(1,5 hektar grönsaker), 80 hektar bete, 2 500 m2 växthus. 
Fokus närmaste tiden: Sådd av växthusgrönsaker samt kalvningar. Planering av odlingsåret. 
Största utmaningen inför 2019: Få fodret att räcka till betessläpp samt få tiden att räcka till allt som ska göras. 

Vill du skriva en odlingskrönika? skicka ett mejl till carolina@ja.se

 

 

Artikeln publicerades måndag den 11 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste