Hallå där Jonas Ekeblad Årets leverantör lamm från HKScan!

Hur känns det?
– Det är jätteroligt att bli nominerad och sedan är det alltid trevligt om man vinner. Men egentligen är alla nominerade vinnare tycker jag. 

 

– Vinterlammen ska ha en bra vikt mellan 42-48 kilo levandevikt, då blir det 18-22 kilo slaktvikt, säger Jonas Ekeblad, som tillsammans med sin fru Sandra driver Kulla gård och är Årets leverantör lamm.Foto: HKScan

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det är roligt att bli uppmärksammad! Det här visar att jag är bra på det jag gör.

Varför tror du att du har fått utmärkelsen?

– Jag är ganska duktig på att veta när mina lamm är färdiga till slakt och jag skickar i princip inga lamm som inte håller rätt kvalité. 

Hur gör du för att veta det?

– Jag sorterar djuren i olika grupper efter vad de väger och vad de har för hull för att veta vilket foder de ska ha. Det går inte bara att gå på vikten, utan man måste känna lite på dem också. Ett tungt lamm kan vara lite för magert och tvärtom.

Berätta kort om er produktion!

– Jag började ta över ansvaret för fåren 1996, när jag var 18 år, och sedan dess har jag skött det helt och hållet. För fem år sedan byggde vi ett nytt fårhus och då började vi utöka från 100 tackor till i dag runt 500 tackor. Fokus ligger på slaktlamm. Vi hade mest pälsfår tidigare men inriktar oss mer på kött nu. Nu har vi mest renrasiga suffolk och korsningar mellan finull och dorset och håller på att fasa ut gotlandsfåren. 

När slaktar ni lammen?

– Slakterierna vill ha lammen på våren från påsk till midsommar. Så det är den uppfödningen som jag strävar efter att få. Så att alla lamm föds i december – januari för att sedan slaktas i slutet av mars till midsommar. Just nu är det 300 tackor som har lammat i december. Sedan har jag några ungtackor som får hoppa över och 120 tackor som lammar i april. Jag vill inte ha lamm på bete, rovdjurstrycket är för högt, så det försvinner för mycket lamm på beten. Stallet är byggt för vinterlamm, med två bandfoderbord på 48 meter vardera. Fodret körs i en mixervagn så att djuren får samma foder i varje tugga. 

Hur har det gått med foderbristen?

– Det gick inte så bra, så jag har valt att inte köpa in lika mycket nötdjur som jag brukar och jag har minskat lite på tackorna. Men jag tror att fodret ska räcka. Min foderrådgivare säger det, jag är jättenervös, men får lita på honom. 

Hur gick lamningen?

– Årets lamning gick fantastiskt bra. Det lammade på i lagom takt hela december. Det var perfekt!

Vad har du för framtidsplaner?

– Att ändra om så att jag bara får vinterlamning framöver. Annars handlar det bara om att köra på som vanligt. Jag är nöjd som jag har det! 
 

Motivering

Jonas och Sandra driver en fin verksamhet med god djuromsorg i ett öppet och luftigt stall. På gården finns både nötproduktion, lammproduktion och turismverksamhet. Jonas och Sandra har satsat på sin lammproduktion och byggt nytt fårhus för ett antal år sedan och valde ett fullfodersystem med rörligt foderbord. Paret är skickliga djurproducenter och har ett högt och bra slaktresultat.

Jonas och Sandra är lyhörda för marknaden och anpassar sin produktion genom att leverera rätt antal för marknaden vid optimal tidpunkt. Jonas och Sandra vill hela tiden utveckla sin gård och följer därför gärna med på studieresor som HKScan anordnar.


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste