Nya äpplesorter för dryckesförädling
Forskare från SLU Grogrund, ett centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor, jobbar just nu med att ta fram den perfekta äpplesorten för tillverkning av must och cider i Sverige.
Satsningen som kommer pågå fram till år 2020 syftar till att få fram ett äpple med rätt egenskaper och som tål det svenska klimatet.
– Mustäpplen ska vara icke-oxiderande, ha en kraftfull arom och bra balans mellan socker och syra medan cideräpplen ska vara bittersöta. Dessa egenskaper finns inte hos dagens svenskförädlade äpplen. De flesta utländska cideräppelsorter är sjukdomsbenägna och mognar för sent för att kunna odlas i Sverige, säger Kimmo Rumpunen, ansvarig för den svenska äppelförädlingen vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, i ett pressmeddelande.
Enligt forskaren Larisa Gustavsson är hållbara förädlingsmetoder, moderna tekniker samt tillgång till bra äppelmaterial viktigt för att man ska kunna behålla och kombinera de bästa egenskaperna från befintliga äpplesorter i en ny sort.
SLU Grogrund driver flera projekt inom äppelförädling, förutom projektet om äpplen till must och cider driver man även ett projekt där man ska utforska äpplets gener. Detta för att försöka hitta nya egenskaper och metoder som i framtiden kan bidra till snabbare förädling och att det blir lättare att ta fram äpplesorter som passar den svenska konsumenten.













