Fokus på svenskt i skidbacken

Under Alpina-VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund kommer hållbarhetstänket att innefatta svenskproducerad mat.

Vid Alpina-VM och Skidskytte-VM kommer svensk mat att vara i fokus. Foto: Lisa Johansson

Funktionärer, media och publik kommer tack vare en överenskommelse mellan de två VM-bolagen, LRF och regionala och kommunala företrädare till största del att bli serverade hållbart producerad svensk mat.

Samma mål

– Både Skidskyttet och Alpina-VM har ett tydligt hållbarhetsfokus vilket gör att vår överenskommelse stämmer väl in med den totala hållbarhetsprofilen. Avtalet bygger på förtroende, det vill säga att samtliga parter strävar efter att nå samma mål, säger Lars Ahlin Grinde, regionordförande för LRF Jämtland, i ett pressmeddelande.

Minst 80 procent

Målbilden är att minst 80 procent av maten som serveras under VM ska vara producerad och förädlad i Sverige. Lokal och regional mat ska prioriteras, för att ännu mer synliggöra den låga miljöbelastningen. Bland de lokala råvarorna finns svamp, rotfrukter, ost och kött från till exempel ren, älg och nöt.

Lyfta maten

På alla menyer kommer det framgå varifrån maten kommer.

– Vi har mycket fin mat att vara stolta över, då gäller det att lyfta fram den även i internationella sammanhang, säger Niklas Carlsson, vd för Åre VM 2019.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste