Svenska Foder förbättrar resultatet trots dålig skörd

Trots en kraftigt minskad invägning av spannmål lyckas Svenska Foder både hålla uppe omsättningen och förbättra sitt resultat. Den bibehållna lönsamheten förklaras med ett fokus på att hålla nere omkostnader och investeringar.

Carsten Klausen, vd Svenska Foder
Foto: Svenska Foder

Trots den torra, varma sommaren har Svenska Foder upprätthållit en omsättning på 4,1

miljarder kronor, i nivå med föregående år. Och gör ett driftsresultat på 50 miljoner kronor för 2018, vilket är två miljoner högre än föregående år och 40 miljoner bättre än 2016.

– Om vi bortser från de extraordinära effekterna av torkan, levererar Svenska Foder ett förnuftigt resultat rakt över bolagets alla verksamhetsområden, säger vd Carsten Klausen i ett pressmeddelande. Foder, växtodling, Energi och Service samt våra dotterbolag ökade sin omsättning under 2018 och fortsätter att visa god utveckling. Det har en positiv inverkan på vår intjäning och hjälper delvis till att kompensera den dåliga skörden, som påverkat även oss kraftigt.

Han konstaterar också att det är tillfredställande att de under ett utmanande år som 2018 har lyckats fortsätta att konsolidera sig till soliditet på 40 procent.

Intensifierat samarbete med DLG

Svenska Foder uppger att deras dotterbolag Vallåkra, Örkelljunga och Trollenäs Lantmannaaffär alla har en god utveckling i resultatet under 2018. Detsamma gäller för gödselmäklarbolaget EkoNatur, Nomus Skadedjursbekämpning och Scandinavian Seed.

– Vi fortsätter att utnyttja synergierna mellan Svenska Foder och våra dotterbolag. Samtidigt är det mycket positivt att vi har ett starkt samarbete med vår ägare i DLG-koncernen, säger Carsten Klausen. Vi kommer fortsatt att intensifiera samarbetet med DLG under 2019.

Håller nere kostnader och investeringar

Den låga skörden 2018 har haft stora effekter på Svenska Foder och kommer fortsätta påverka i stor utsträckning även under det kommande året.

– Den dåliga skörden kommer fortsatt att ge utmaningar för oss under det första halvåret 2019. Men vi har gjort mycket för att hålla omkostnader och investeringar nere, vilket gjort att vi kvickare än förväntat kommit på banan under och efter skördearbetet, säger Carsten Klausen.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste