Dags att skicka in SAM-ansökan

Från och med i dag går det att skicka in årets SAM-ansökan vi a e-tjänsten SAM Internet. Runt 60 000 lantbrukare förväntas ansöka om jordbruksstöd och sista ansökningsdag är den 11 april.

Det går nu att skicka in årets SAM-ansökan. Missa inte sista ansökningsdag som är den 11 april. Foto: Mostphotos

Inför årets ansökan har det kommit en del nyheter, både vad gäller de olika stöden men även gällande själva ansökan.

Ekologiska fokusareal

När det gäller förgröningsstöden, så har perioden som det är tillåtet att hålla mark som anmälts som ekologisk fokusareal i träda förlängts fram till den 15 augusti, med undantag för skiften som ska höstsås. Däremot får du från och med i år inte gödsla en träda som är anmäld som ekologisk fokusareal.

Unga jordbrukare

Nytt för i år är även att perioden då lantbrukare kan ansöka om stödet till unga jordbrukare kommer vara fem år från första ansökningsdag, istället för från etableringsåret. Detta under förutsättning att man ansöker om stödet inom fem år efter att man startat företaget.

Nytt i ansökan

Nyheter i själva ansökan är bland annat att det nu finns två olika alternativ för insådd av vall och insådd av mellangröda på ekologiska fokusareal, vilket tidigare var ett och samma alternativ, och för att få djurvälfärdsersättning för extra djuromsorg för suggor måste du ange produktionsplatsnummer.

Läs om alla nyheter på Jordbruksverkets hemsida

Ansök senast i april

Sista ansökningsdag är torsdagen den 11 april, missar man att skicka in ansökan i tid minskar ersättningen med 1 procent för varje arbetsdag som gått till dess att ansökan är inskickad. Skickar man däremot in sin ansökan efter den 6 maj kommer ingen ersättning att betalas ut för 2019.

Tips och råd om hur man bäst gör sin SAM-ansökan finns på Jordbruksverkets hemsida. Har man frågor gällande sin SAM-ansökan kan man ringa till Jordbruksverket och Länsstyrelserna på deras gemensamma telefonnummer 0771-67 00 00.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste