Schäffer med eldriven kompaktlastare

Tyska Schäffer har utvecklat en eldriven kompaktlastare som finns i både lantbruks- och entreprenadutförande. Maskinen har två elmotorer och två olika laddsystem för ökad flexibilitet.

Den nya eldrivna kompaktlastaren från Schäffer har två litium jon batterier som med hjälp av en extra laddare kan laddas på endast 30 minuter. Foto: Schäffer

Den nya eldrivna kompaktlastaren från Schäffer har modellbeteckningen 23e/24e och har istället för en dieselmotor fått två elmotorer, en på 21 kW som ersätter hydrostatdriften och en på 9,7 kW för hydrauliken. Förutom eldriften så bygger maskinen på samma chassi som den dieseldrivna modellen 2345/2445 och ska ha jämförbar prestanda och kapacitet.

Extra laddare

Som standard har Schäffer 23e/24e en inbyggd laddare som ansluts till en vanlig 230V/16 A nätanslutning. Som tillval kan man också få en extra laddare på 400V/32A och laddningen tar då bara 30 minuter. Det innebär att maskinen kan laddas för en hel arbetsdag under ett kort uppehåll som till exempel en lunchrast.

En annan fördel med litium jon batteriet är enligt Schäffer att man kan ladda batteriet när som helst utan att det påverkar livslängden. Företaget garanterar en livslängd för batteriet på 5 år eller 5 000 timmar, beroende på vilket man når först.

Helt underhållsfria

– Tack vare litium jon-tekniken kan vi garantera denna långa batterilivslängd. Dessutom är litium jon-batterierna helt underhållsfria utan bly och svavelsyra. Med denna teknik fungerar lastaren på ett tillförlitligt sätt även vid låga temperaturer, säger Friedhelm Brede, utvecklingschef på Schäffer i ett pressmeddelande.

Jämfört med en dieseldriven lastare i samma storlek och med samma kapacitet är underhållsbehovet betydligt lägre hos den eldrivna maskinen. Med den nya Schäffer 23e/24e, som har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen, är enligt tillverkaren också effektiviteten högre och driftskostnaderna per maskintimme lägre jämfört med en dieseldriven maskin.

Entreprenadversionen, 24e, skiljer sif rån jordberuksversionen 23e genom den gula färgen och det lägre tornet. Foto: Schäffer

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste