Väderkatastrof i Australien

Efter mer än fem års torka, slog vädrets makter tillbaka. Med sig i skyfallet tog det upp till 500 000 boskap.

Queensland i nordöstra Australien (röda området) har drabbats av stora översvämningar, efter flera års extremtorka. Foto: Mostphotos 

I nordvästra Queensland i Australien har man levt med torka i över fem år. Men förra veckan öppnade sig himlen och det var rejält. I skyfallen beräknas upp till 500 000 boskap ha svepts med, skriver The Guardian.  

Exakt omfattning av förödelsen och hur många djur som dött kommer inte att bli känt än på flera veckor. En del byggnader befinner sig fortfarande under vatten och flodmassorna rör sig söderut. Men den ledande organisationen inom jordbruksindustrin beskriver redan situationen som en massiv humanitär kris som drabbat ett område två gånger provinsen Victorias storlek. Vissa områden fick så mycket som tre års regnmängd på en vecka.

Halva besättningen borta

I Eddington station nära Julia Creek i västra Queensland bor och arbetar drabbade Rachel Andersson. Hon har förlorat 2 000 djur, ungefär halva sin besättning, i katastrofen, vilket innebär en enorm ekonomisk stress.

– Jag kan försörja min familj just nu. Men om sex månader eller när banken kommer för återbetalning, vet jag inte vad jag ska göra. Ingen av oss drabbade vet vad vi ska göra, säger Rachel Andersson, till the Guardian. 

Enligt henne kommer det här att vara droppen som gör att många lägger av, men hon menar också att andra kommer att bygga upp sin verksamhet igen.

Området där Rachel har sin gård har drabbats hårt av översvämningarna och de döda djuren ligger nu i vattnet, som invånarna förut använt till hushållet. En hemsk stank sprider sig och de döda djuren lockar både vildsvin och vildkatter. Men bönderna vet inte vad de ska göra med sina döda djur.

Statlig stöttning

Michael Guerin är vd på AgForce, som hjälper och företräder lantbrukare i Queensland. Det regn som efter många år av torka först gav lantbrukarna glädje, ändrade snabbt och intensivt form och kom att bli förödande. Det kommer att ta många år för lantbrukarna att komma tillbaka, menar han. 

AgForce har akut skickat ut foder till mer än 150 000 boskapsuppfödare, som i och med katastrofen helt saknar foder.

Den australiensiska regeringen kommer också att betala ut en miljon australiensiska dollar till de drabbade, meddelade premiärminister Scott Morrusin.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste