Oro för antibiotikaresistens i EU

Resultat från studier utförda av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, visar att antibiotikaresistenta bakterier fortsatt är ett problem i Europa.

Resultat från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, visar att antibiotikaresistens fortsätter vara ett problem i EU. Foto: Carolina Wahlberg

Antibiotikaresistenta bakterier orsakar stora problem, och kan exempelvis leda till att det blir svårare eller till och med omöjligt att bota vanliga infektioner. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, gynnas de resistenta bakterierna exempelvis vid användning av antibiotika till djur. På grund av riskerna övervakas förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier hos djur och på kött i EU.

De nya resultaten från EFSA och ECDC visar att förekomsten av resistens hos magsjukebakterierna campylobakter och salmonella inom EU är hög. Däremot är resistensen mot relevant antibiotika generellt låg hos campylobakter och salmonella från gris i Sverige, och enligt rapporten är Sverige ett av de länder som har minst resistenta bakterier.

– I Sverige har alla intressenter länge arbetat med smittskydd och förebyggande hälsoarbete under ledstjärnan "friska djur behöver inte antibiotika". Detta, tillsammans med en klok antibiotikaanvändning när det behövs, har gjort att läget bland djur i Sverige är fördelaktigt, säger Oskar Nilsson, veterinär och antibiotikaexpert vid SVA, i ett pressmeddelande.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste