Torkan slog hårt mot de gotländska vallarna

Stefan Uddin på Hushållningssällskapet på Gotland är orolig inför årets vallsäsong. Torkan gick hårt åt vallarna och många skördades extra sent, något han tror kommer att påverka årets vallar. 

 

 – Jag är faktiskt lite orolig för 2019. Vallarna man hade 2018 påverkades dels av torkan och dels av att vi skördade sent. Det är oklart hur vallarna som såddes i höstas kommer att se ut i vår, säger Stefan Uddin, Hushållningssällskapet på Gotland. Foto: Hushållningssällskapet


Hur var skörden 2018?

– Den var helkass! Förstaskörden blev hyfsad för en del, men det blev ingen andraskörd. Sedan blev tredjeskörden ganska bra. Men det var brist på vallfoder över hela ön, allra värst i öst och norr, säger Stefan Uddin, som jobbar på Hushållningssällskapet på Gotland. 

Många ändrade om i produktionen med nya grödor och körde så mycket man bara kunde.  Förutom samarbete mellan lantbrukare på ön blev det en del importfoder från fastlandet och till och med från utlandet. 

– Man klarar sig nog, men det är precis på håret. Det som ställer till det förutom att vi har brist på foder, det är slaktköerna. Har man ett antal fullvuxna tjurar som står på stall och äter så går det åt rätt mycket foder till dem. Så det blir säkert ett tidigt betessläpp för många om det går för vädret. 

Hur ser det ut i ert område inför 2019?

– Vi går in med ett minus och jag hoppas att vi får ett riktigt bra grovfoder år för det behövs, annars kan det bliv väldigt tufft. Det ser inte jättebra ut, men vi hoppas att det ska lösa sig, säger Stefan och fortsätter:

– Det känns lite onödigt med den här regeln med fem procents träda/fokus­areal, när vi skulle behöva all åkermark till djurens foder. 2018 sökte man en dispens och den gick igenom, men det kom ganska sent. LRF eller någon annan organisation borde börja lobba för det redan nu. 

Likt på många andra ställen ser dock allt som såddes i höstas väldigt bra ut. Det var varmt och kom lagom med regn. 

Hur ser era kunder på situationen?

– Det är jättetufft faktiskt! Det är en helt annan prisbild på foder. Ekonomiskt är det väldigt kännbart.

Stefan tror att många kommer att tappa en del i förstaskörden.

– Man var tuff mot vallarna i fjol. Det kommer att märkas. De vallar som såddes i fjol fick väldigt tufft i torkan och blev inte bra. Det är tveksamt hur de ser ut nu. Många försökte hjälpså i höstas, men vi vet inte riktigt vad det blir av det. 

 

Stefans valltips

  • Om du märker att du inte har tillräckligt med vall; vårså något som du kan ta som helsädesensilage.
  • Försök att ha större marginal på vallen. Odla kanske några hektar till och använd olika vallblandningar. Lägg inte alla ägg i samma korg.


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 03 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste