Vallsituationen i Norrbotten: Bättre skördar än i söder

I Norrbotten har vallskördarna generellt varit bättre än i södra Sverige, men lokala variationer förekommer som alltid.

 

Kristina jobbar med kunder främst i Norrbotten, men även i Västerbotten. Så här såg det ut på ett fält i det senare landskapet i september förra året. Foto: Kristina Sigfridsson


– Vi hade mycket vatten från start i och med mycket snö och sen snösmältning i maj 2018. Sedan kom det inte så mycket mer regn här heller. Men då hade vi dels bra vattenresurser och sedan kom det några skurar. Problemet har varit för dem som råkat bo så att de precis missat skurarna, säger Kristina Sigfridsson, som jobbar på Hushållningssällskapet i Luleå i Norrbotten.

Enligt henne fick odlarna generellt mellan 60 procent upp till normalskörd 2018. Bäst gick tredjeskörden.

– Jag träffade en västerbottning som fått bättre än normalt. Men han måste höra till undantagsfallen, skrattar Kristina.

Enligt henne har det inte varit alls samma grovfoderkris i hennes område som det varit söderöver. De som har haft möjlighet har till och med sålt foder söderut. Men enligt Kristina finns det som sagt lokala skillnader.

– Jag har en ekolantbrukare som bara fick halv skörd i fjol. Han bodde fel och skuren kom två mil bort.

De som har haft jordar som är lätta, som håller vatten sämre, har fått mycket lägre skördar. De blötare markerna avkastade desto mer.

– Generellt har vi haft mycket bättre skörd här än i södra Sverige. Tredjeskörden räddade många, säger Kristina Sigfridsson, Hushållningssällskapet i Luleå. Foto: Oscar Lindholm


Hur ser det ut i ert område inför 2019?

– En hel del hade problem med att förstaårsvallarna såg dåliga ut 2018. Det var en väldigt blöt höst 2017 och efter det mycket övervintringsförluster.

Kristina frågar sig hur insådderna har klarat det torra vädret och sedan vintern.

– Jag tror att det finns risk att vi kommer både ha sämre andraårsvallar och inte så bra förstaårsvallar. Men det vet jag inte säkert, för vi har en meter snö som ligger nu.

En positiv grej som Kristina lyfter är att hösten i alla fall var väldigt bra, med gynnsamt väder.

– Vi har så kort vårbruk här uppe. Så det har varit bra att man kunnat jordbearbeta mer på hösten för att förbereda sig inför våren.

Hur ser era kunder på situationen?

– Det är väldigt olika! Många har fått köpa mer kraftfoder och fått fundera lite mer på hur man ska använda sitt grovfoder. Man har också behövt beställa utsäde i tid om man ska få det man vill ha, framförallt när det gäller grönfoder och spannmål. Flera har fått välja andra sorter än normalt, då det är brist på utsäde.

Enligt Kristina verkar det som att säljarna ändå har lyckats skaka fram mer utsäde än vad de först trodde

– Kunderna är inte så pessimistiska utan många säger att nu måste det väl äntligen bli ett bättre år.
 

Kristinas valltips

– Ta dig tid att gå ut och titta på dina fält. Gör det direkt efter snön smält bort för att få koll på hur vallövervintringen har varit. Om man ska hinna hjälpså eller göra några andra räddningar så måste man ut och kolla direkt efter vintern.  


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste