Subventionerad rådgivning i torkans spår

Tack vare pengar från Landsbygds­programmet kommer Distriktsveterinärerna under sex månader erbjuda djurhälsorådgivning för produktionsdjur till ett rabatterat pris.

 

– Att fånga signalerna tidigt är en nyckel för att få till en störningsfri produktion, och det blir särskilt viktigt under utmanande förhållanden som vi har i år, säger Carolina Pettersson, affärsområdeschef produktionsdjur på Distriktsveterinärerna.

Du som djurägare betalar endast 30 procent av priset, vilket motsvarar 330 kronor plus moms per timme. Resten betalas av Landsbygdsprogrammet. 

– Rabatten gäller djurhälsorådgivning, så det är inte för exempelvis akutsjukvård eller kontrollbesök, och sen tillkommer kostnaden för exempelvis resor och material, säger Carolina Pettersson, affärsområdeschef produktionsdjur på Distriktsveterinärerna.

Anpassas till varje gård

Det subventionerade priset gäller under perioden 1 februari till 31 juli, och upp till 9 timmar per gård. Rådgivningen finns tillgänglig i hela landet och för alla produktionsdjur.

– Rådgivningen anpassas efter gårdens behov. Men vi har även några områden vi kommer lyfta lite extra, för nötkreatur är det kalvar, juverhälsa samt sjukdomar som är relaterade till utfodring. För gris är det bland annat vaccinering och en säker avvänjning.  

Bra förutsättningar

Vill du boka in rådgivning hör du av dig till din lokala Distrikts­veterinär­mottagning eller prata med din besättningsveterinär.

– Det känns jättebra att kunna erbjuda det här nu när många har en tuff säsong. Vår förhoppning är att lantbrukare ska ta chansen och sätta fokus på de djurhälsoutmaningar som man har på gårdarna. Vi siktar på att kunna starta nästa säsong med bra förutsättningar och friska djur, avslutar Carolina.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera