”Vi vill göra det lättare att välja helsvensk hundmat”

Magnussons hundmat har anslutit sig till ursprungsmärkningen Från Sverige och blir först ut med att garantera ett helsvenskt hundfoder. 

 

Magnussons hundmat ansluter sig till ursprungsmärkningen Från Sverige för att det ska bli lättare för konsumenterna att hitta och välja svenskt foder till sin hund.Foto: Magnussons


Främsta anledningen till att företaget väljer att ansluta sig till ursprungsmärkningen är att man vill göra det lättare för hundägare att välja svenskt.

– Vi har länge arbetat med svenska råvaror, men i vår bransch är det många som marknadsför sitt foder som svenskt trots att det innehåller en stor del importerade råvaror. Det här var ett bra sätt för oss att särskilja oss, och göra det tydligt och enkelt för konsumenten vad som är svenskt på riktigt och inte bara sammansatt i Sverige, säger Jonas Magnusson, från Magnussons petfood. 

Svenskt redan innan

Magnusson Petfoods bildades 1995, och sedan fem år tillbaka är det Jonas och hans bror Kåre som driver bolaget. Hundmaten produceras på familjegården i Bro och företaget producerar cirka 3 000 ton hundmat om året. 

– Som mest går det åt cirka tio ton kött om dagen i fodertillverkningen, och vi strävar efter att köpa lokalt till så stor del som möjligt, säger han. 

Företaget använde sig av svenska råvaror redan innan anslutningen till Från Sverige. 

– Vi har inte ändrat något i våra leverantörsled till följd av anslutningen, vi levde redan innan upp till de viktigaste kraven som Från Sverige ställer på ursprung och råvaror, säger Jonas.

Att företaget inte anslutit sig till ursprungsmärkningen tidigare beror enligt Jonas främst på två saker:  

– Från Sverige har tidigare inte tillåtit vår kategori, alltså djurmat, att ansluta sig, men de har nu gjort en regeluppdatering. Vi var även tvungna att uppdatera rutiner och dokumentation, då det fanns krav på en livsmedelscertifiering eller motsvarande i sin process och anläggning, men vi behövde inte förändra något i hur vi köper in, granskar eller processar våra råvaror. Nu är hela vår anläggning IP-livsmedelsgodkänd vilket innebär att det är hög grad av säkerhet och spårbarhet på anläggningen.

Uppskattas av hundägare

Jonas säger att valet att ha ett helsvenskt foder uppskattas av kunderna. 

– Våra kunder är väldigt positiva till att vi använder svenska råvaror och det finns en stor efterfrågan. De kommentarer vi hittills hunnit få från nya kunder efter anslutningen till Från Sverige är att det är väldigt bra att vi tar ansvar för att ha ett helsvenskt foder. Folk har sökt det men inte funnit det tidigare. 

Även eko

Magnussons har även introducerat ett ekologiskt och Krav-märkt hundfoder i sitt sortiment, vilket även det är det första svenska ekologiska hundfodret på marknaden.

– Vi har länge känt att vi velat ha ett ekologiskt foder i vårt sortiment. Vi har ett stort miljö- och hållbarhetsfokus vilket har drivit oss till att endast ha svenska råvaror och att ha vattenalstrad energi på hela vår anläggning. Så att ha ett ekologiskt foder kändes som ett naturligt nästa steg, säger Jonas och fortsätter: 

– Miljö och hållbarhet är ett dagsaktuellt ämne. Vi tycker att många hundägare börjar reflektera kring dessa punkter, så vi tror vi ligger väldigt rätt i tiden. 

 

Från Sverige 

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning.

För att livsmedel eller produkter ska få använda märkningen måste de leva upp till fem kriterier:

Alla djur är födda och uppfödda i Sverige

Odling har skett i Sverige

All förädling och packning har gjorts i Sverige

Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.

För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste