Ännu ett rekordår för USAs nötköttsexport

USAs totala exportvärde av nötkött 2018 landade på nära 80 miljarder svenska kronor. Det är 15% mer än det tidigare rekordåret 2017.

Värdet för USAs nötköttsexport var rekordhögt under 2018. Foto: Thinkstock

Även den totala volymen stod för nytt rekord. Totalt exporterades 1,35 miljoner ton nötkött från USA under 2018. Exportvärdet per slaktat djur uppgick till drygt 3000 svenska kronor. 

Exporten står för 13,5% av den totala nötköttsproduktionen i USA. Japan är den största marknaden för amerikanskt nötkött. Det totala värdet av exporten dit uppgick till cirka 15 miljarder kronor. 

Större delen av ökningen anses bero på nya handelsavtal. Mindre än tio år efter gatuprotesterna mot att öppna marknaden mot Sydkorea är det nu detta land som konsumerar mer amerikansk nötkött per capita än någon annat land utanför USA.

Den amerikanska nötköttsproduktionen ligger på ungefär 30 miljoner slaktade djur per år och omsätter mer än 650 miljarder i lantbrukarled. Konsumtionen av nötkött i USA uppgår till cirka 25 kg per person och år vilket är ungefär samma siffra som i Sverige.

Den svenska produktionen av nötkött 2017 var 132 000 ton slaktad vikt och exporten av nötkött från sverige var samma år 20 000 ton/år. Till Sverige importerades 2017 135 000 ton nötkött.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera