Uppåt för ekologisk mjölk

17 procent av den totala mjölkinvägningen var ekologisk 2018, efter att invägningen ökat med 12 procent till 465 000 ton.

2018 ökade invägningen av ekologisk mjölk med 12 procent och produktionen av ekologisk grädde med tio procent. Foto: Carolina Wahlberg

Fram till 2012 ökade andelen invägd ekologisk mjölk stadigt för att mellan 2013 och 2015 ligga på en relativt stabil nivå. 2016 till 2018 ökade nivåerna igen, nu senast med 51 000 ton eller 12 procent till 465 000 ton, skriver Jordbruksverket.  

Mellan 2017 och 2018 var det ekologisk grädde som stod för den stora produktionsökningen på mejerierna, med tio procent. Produktionen av konsumtionsmjölk och syrade produkter var oförändrad.  

Omkring 86 procent av alla ägg som produceras vägs in till partihandel. Foto: Carolina Wahlberg

När det gäller ekologiska ägg vägdes 20 500 ton in i partihandeln förra året. En mängd som är i nivå med året innan. Men ser man ur ett längre tidsperspektiv från 2010 så har invägningen ökat med drygt 90 procent.  

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste