Lantmästarkåren reagerade när SLU bjöd på vegansk mat

När Lantmästarkåren fick veta att SLU planerade att bjuda på veganska wraps på Öppet hus på Alnarp bestämde man sig för att stå upp för branschen och servera svenska hamburgare och mjölk.

Lantmästarstudenten John Gustafsson delar ut hamburgare av svenska råvaror till besökare på öppet hus på SLU. Foto: Amanda Pettersson och Tilde Larsson 

Valet föll på hamburgare eftersom det är ett bra sätt att representera stora delar av branschen.

– Man får med många olika produktionsgrenar - grönsaker, bröd, kött och mjölk. Vi tyckte det var ett bättre alternativ och körde på det, säger lantmästarstudenten Lars Johansson, som kom på idén att bjuda på hamburgare, och fortsätter:

– Vi är lite rädda för att många blivande studenter och även andra lantbrukare börjar se SLU med lite negativa ögon när de gör sådana här val, och vi är ju ändå en del av SLU så vi ville visa att vi i Lantmästarkåren står upp för något annat.

Stort stöd från branschen

Idén kom från Lars men uppslutningen från övriga lantmästarstudenter var stor.

– Jag skrev i vår klassgrupp på Facebook och fick väldigt bra gensvar, alla ville vara med och hjälpa till. Så det här är något som vi står bakom tillsammans.

De fick även stort stöd från branschen och flera företag gick in och sponsrade initiativet.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi fått ett sådant stort stöd ifrån branschen, dels genom att de ville vara med och sponsra oss men också genom alla glada tillrop vi fått nu i efterhand. Det är väldigt många som tycker att vårt initiativ är väldigt positivt, det är jätteroligt.

Uppskattat av besökarna

Responsen från besökarna var också positiv.

– Det har varit en väldigt positiv respons från flera håll, så det var jätteroligt. Vi pratade mycket med gymnasieungdomar från lantbruksskolor och de tyckte att det var jättebra. Även deras lärare kom fram och berömde oss och tyckte att detta var viktigt.

Många besökare uppskattade Lantmästarkårens initiativ att bjuda på hamburgare av endast svenska råvaror. Foto: Amanda Pettersson och Tilde Larsson 

Hoppas på förändring

Lars hoppas att initiativet kommer leda till en diskussion om vad SLU:s ställningstagande betyder utåt.

– Det kan tyckas som en simpel grej med veganska wraps och att det inte är något att haka upp sig på, men det skickar ändå en viss signal, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att SLU har lärt sig av sina misstag, men annars kommer vi definitivt ta ställning igen och servera ett alternativ. Vi som kår vill ändå förknippas med att vi vill ha ett hållbart svenskt jordbruk där alla produktionsgrenar, även djur, är representerade.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste