”Det som de flesta kunde äta”

SLU:s val av mat på skolans Öppet Hus på Alnarp har väckt stor uppmärksamhet. Enligt Lotta Albihn, projektledare för evenemanget, grundade sig valet av mat på vad flest besökare kunde äta.  

På Öppet Hus på Alnarp valde SLU att bjuda på grönsakswraps eftersom det var ett något som de flesta besökarna kunde äta, men huruvida råvarorna var svenska är dock oklart. Lantmästarkåren svarade då med att servera svensk mjölk och hamburgare av enbart svenska råvaror. Foto: Amanda Pettersson och Tilde Larsson

– Vi hade i Uppsala närmare 700 besökare, och i Alnarp runt 250 besökare. Vi fick in ett ganska stort antal specialkostönskemål, för att eliminera så många som möjligt av dem så valde vi en grönsakswrap eftersom det var det som de allra flesta kunde äta. Då har vi tagit hänsyn till bland annat allergier och religioner. Det skulle även vara något som man kan hålla i handen och ta med sig, säger Lotta och fortsätter:

– Så det fanns inga politiska motiv kring det, utan det var vad som var praktiskt genomförbart. Det är absolut inte så att SLU har tagit ställning för eller emot kött.

Okänt ursprung

Maten som serverades var en grönsakswrap.

– Det var grönsakswraps med lite olika grönsaker. Jag kommer inte ihåg exakt vad de innehöll.

Lotta vet inte om det var svenska råvaror.

– Jag vet faktiskt inte, det är upphandlat enligt regler för offentlig upphandling. Som det är i dagsläget kan vi inte riktigt tycka till om var råvarorna kommer ifrån, utan vi måste använda oss av de avtal som är upphandlade centralt.

Kommer ni tänka annorlunda i framtiden?

– Vi har följt de upphandlingskrav som vi faktiskt har och försökt göra det absolut bästa, men självklart tycker jag det är olyckligt med den diskussionen som har uppstått. I framtiden kanske vi skippar och servera lunch, avslutar Lotta.

Jordbruksaktuellt söker SLU:s rektor för en kommentar 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste