Vill se torkstöd till bet- och potatisodlare

Socialdemokraterna i Region Skåne vill att även bet- och potatisbönder ska få ta del av krisstödet efter torkan.

Socialdemokraterna i Region Skåne vill att även producenter av betor och potatis ska få ta del av årets krisstöd. Foto: Carolina Wahlberg

För att täcka upp för den foderbrist och det inkomstbortfall som drabbat svenska lantbrukare till följd av förra sommarens torka valde regeringen att införa ett nationellt krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor. Under 2018 delades 400 miljoner ut till lantbrukare med mjölk-, nötkött och lammproduktion och 60 miljoner till slakterierna.

Nu håller utformningen av årets krisstöd på 760 miljoner kronor på att utformas, och Jordbruksverket har lämnat ett förslag med vilka som ska få ta del av krisstödet till regeringen. Enligt Socialdemokraterna i Region Skåne är bet- eller potatisodling två viktiga produktionsgrenar i södra Sverige som också påverkats hårt av torkan, och anser därför att dessa producenter borde få ta del av torkstödet. Bland annat påpekar man att Jordbruksverket inte tagit med ökade kostnader för bevattning i kalkylen om intäktsbortfall för matpotatis vilket anses ha gett en missvisande bild av stödbehovet.

– Odling av potatis och betor är viktiga delar av jordbruket i Skåne. Krisstödet behövs för att de jordbruk som drabbats ska ges en chans att komma på fötter igen. Det är viktigt att det nationella stöd som tas fram även ser till Skånes jordbruks behov, säger Henrik Fritzon, gruppledare Socialdemokraterna i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste