Nytt projekt för användning av hela växten

För minskat matsvinn ska forskare i ett nytt projekt på SLU i Alnarp använda de delar av växter som i dag ratas för färskvarukonsumtion till att utveckla nya produkter till matlagning.

Broccoli i fokus när ett nytt projekt drar igång med målet att kunna använda större delen av plantan till humankonsumtion. Foto: Carolina Wahlberg

Produkterna man tar fram ska kunna användas för att blandas in i exempelvis bröd, korvar, grytor, gratänger eller soppor. Projektet kommer ha fokus på Broccoli, i Sverige används i dag ungefär en tredjedel av broccoliplantan medan resten plöjs ner.

Aspekter som kommer tas i beaktning är skördeteknik och produktionsekonomi för odlaren samt vilka processtekniker som bäst kan bevara näringsämnen och andra nyttiga komponenter. I de produkter man tar fram kommer man även lägga extra fokus på sensorisk, hälsovärde, klimat- och miljöpåverkan samt att produkten är svenskodlad.

– Målsättningen är att ge förutsättning för nya produkter som är klimatsmarta och hälsosamma, och som bidrar till bättre resurseffektivitet och livsmedelsförsörjning, säger professor Marie Olsson som leder projektet, i pressmeddelande.

Projektet är ett innovationsprojekt finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, EIP, och är ett samarbete mellan SLU, RISE, Grönsaksmästarna Nordic AB, Fazer Bageri AB, Lyckeby Culinar AB, HIR Skåne AB, LRF Trädgård och Ulla Nilsson Konsult AB.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste