Om spelet kommer

Sakta sänkte sig mörkret över det sargade landskapet där röken låg tät. En ny natt var i antågande med väntande faror och utmaningar för de överlevande. Långt borta hördes rop och skrik från rädda och hungriga människor. De visste att även denna natt skulle bli en kamp för överlevnad bland dem som haft turen att överleva katastrofen som inte fick hända och som alla trodde var omöjlig.

Detta kunde vara inledningen på en thriller. Den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel i Sverige har minskat under flera decennier och är i dag under 50 procent. Medvetenheten om detta och konsekvenserna vid en kris är tämligen låga för allmänheten. Att maten ska finnas tillgänglig i butik tar alla för givet, inte minst ungdomar som växt upp i städer i en tid där allt finns att köpa och kopplingen till varans ursprung blivit alltmer avlägsen för varje generation.

På linjär-TV visas serien ”Nedsläckt land” där deltagare får klara sig i ett samhälle helt utan el och lösa de problem som följer av detta. Men attraherar denna kommunikationskanal de yngre som kan påverka framtiden i stor utsträckning? Den passivitet det innebär att se linjär-TV gör att ungdomen snabbt tappar intresset och därmed försvinner budskapet. Den rörelse som Greta Thunberg skapat över hela världen i klimatdebatten ger en försmak över vilka krafter som kan sättas i rörelse om man kan identifiera sig med avsändaren och få en möjlighet att själv agera.

Spelindustrin i Sverige växte med 800 procent mellan 2010 och 2014. Världssuccéer som Minecraft och Candy Crush är ett faktum som gjort branschen till en viktig del av samhällsekonomin. Kan spelindustrin bli den bransch som lyfter medvetenheten om vikten av självförsörjning? Finns det intresse från spelbolag att göra ett actionspel om överlevnad utifrån människans grundläggande behov?

Spelaren styr handlingen framåt och ser konsekvenser och möjligheter utifrån sitt agerande. Det skapar egna tankar och möjligheter kring problemlösning i pressade situationer. Förhoppningsvis tar någon influencer spelet till sig och plötsligt kommer hundratusentals ungdomar att följa och se på när influencern streamar och delar med sig av sina överlevnadstips. Omedvetet kommer en medvetenhet att smyga sig på den yngre publiken och förhoppningsvis sätts en ny rörelse igång.

Det finns i dag snälla spel som Hay Day och Grow Forest för de yngsta men nu är det dags för ett nytt katastrofspel för de unga medborgarna. Själv är jag i spelsammanhang en fullständig noob, så vilken spelutvecklare antar utmaningen?

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 29 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera