Två tredjedelar villiga att betala mer för svenskt kött

Det finns ett fortsatt starkt förtroende för svenskproducerat enligt Svenskt Kötts årliga konsumentundersökning. Resultaten visar att många är beredda att betala mer för svenskt och att det finns en efterfrågan på kött som producerats fossilfritt.

Enligt en undersökning från Svenskt Kött valde 83 procent att köpa svenskt kött senast de handlade. Foto: Svenskt Kött/Svenskmärkning AB

Enligt undersökningen förknippas svenskt kött med säker mat, kvalitet, bra djurskydd och arbetstillfällen i Sverige.

– Det är jätteroligt att återigen få det starka förtroendet som finns för svenskt kött bekräftat. Förflyttningen vi ser från tidigare år är att just mervärden blir allt viktigare när konsumenten gör val. Framför allt hos kvinnor och yngre, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Önskan om fossilfritt

Av de svarande anger 50 procent att de vill ha ett kött producerat utan fossilfria bränslen eller råvaror. 

– Det vi tar med oss från undersökningen är att framför allt fortsätta jobba med att bibehålla svenska folkets förtroende för djurhållning och det svenska köttet, genom att sträva ännu mer mot en hållbar utveckling. Men också att berätta vidare om hur väl den svenska produktionen står sig vad gäller klimat- och miljöfrågorna, säger Isabel.

Ursprung är viktigt

Enligt undersökningen är två av tre konsumenter beredda att betala mer för svenskt kött. Drygt 80 procent angav att de valde svenskt senast de handlade, och 50 procent vill veta var köttet kommer ifrån när de äter på restaurang för att kunna göra ett aktivt val.

Färre vegetarianer

Andelen som blir flexitarianer, istället för vegetarianer, ökar.

– En fundering är om vi passerat ”peak vegetarian” och att det i stället är fossilfritt som är på väg upp, säger Isabel.

 

Resultaten baseras på drygt 1000 intervjuer med svenskar i åldrarna 20–69 år.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste