Grisföretag blev Årets klimatbonde

Ett företag som kombinerar en klimatsmart produktion, med djuromsorg och kretsloppstänk. Så beskrivs Nibble Gårdsgris, som kammat hem priset Årets klimatbonde 2019.

Årets klimatbonde Lena Lindahl och Magnus Johannson driver Nibble Gårdsgris, strax utanför Västerås i Västmanland.Foto: Robert Paraniak

Bakom företaget Nibble Gårdsgris står Lena Lindahl och Magnus Johansson.

­– Det här känns jättehärligt! Utan att tänka klimat och på vilket sätt just vår verksamhet påverkar naturen omkring oss finns det ingen framtid, säger Magnus Johansson och Lena Lindahl, i ett pressmeddelande.

Motivering:

”Nibble Gårdsgris kombinerar klimatsmart produktion med god djuromsorg och har ett gediget kretsloppstänkande. Nibble Gårdsgris har en lång historia av att arbeta med kontinuerliga förbättringar för ett mer hållbart jordbruk. De samverkar med forskare för att hitta nya metoder att sänka sin miljöpåverkan och behålla en god djurvälfärd. De arbetar med energieffektivisering genom att bygga unika energisnåla stallar och de använder bara förnybar el samt är andelsägare i en solelspark”

Gårdens systematiska arbete med kväveeffektivitet och kretslopp av näring på gården, var det som imponerade allra mest på juryn. Nibble Gårdsgris är klimatcertifierade inom Svenskt Sigill och de beskrivs som duktiga kommunikatörer för att nå ut till kunder som vill välja klimatsmarta livsmedel.

Fakta: Om priset Årets klimatbonde

  • Priset delas ut av White Guide Green i samarbete med Svenskt Sigill Klimatcertifierad.  
  • I år var första gången som priset delades ut.

    För att vinna priset ska man:
  • vara en primärproducent i Sverige
  • arbeta målmedvetet för att ständigt minska sin verksamhets klimatpåverkan.
  • vara en av de främsta i Sverige när det gäller kväveeffektivitet. Självklart tar hen samtidigt ansvar för djur och natur.
  • ha en koldioxidsnål energianvändning.
  • kommunicera kring sitt klimatarbete och är ett föredöme för andra.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste