Entreprenörspris till odlare

Två svenska företag som odlar livsmedel har utsetts till vinnare av Icas Entreprenörspris 2019.

Andreas Wilhemsson på Ljugårda och Mahziar Namedanian på Östgörasvamp prisas av Ica. Foto: Ica

Vinnaren i kategorin ”Årets lokala hjälte 2019” är företaget Ljusgårda som odlar grönsaker vertikalt. Bakom företaget står Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren. Det som startade i liten skala i ett garage i Tibro har utvecklats till ett företag med nio anställda som odlar ruccola, dill och jordgubbar i en 7000 kvadratmeter stor lokal.  

Landsbygden kan

– Inomhusodling är en ny bransch och nya branscher tenderar att dras till startupcenter som Stockholm. Just därför är det otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan. Efterfrågan och intresset för vår produkt har dessutom varit betydligt större än vad vi kunnat tro. I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placerat det i en inomhusmiljö, säger Andreas Wilhemsson, i ett pressmeddelande.

D-vitamin i svamp

Priset till ”Årets hälsoentreprenör 2019” är Mahziar Namedanian, mannen bakom företaget Östgötasvamp. Företagets affärsidé är att odla D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping. Mahziar startade företaget 2015, när han tillsammans med fyra vänner köpte en kycklinggård och gjorde om den till avancerad inomhusodling för svenskodlad svamp. Genom systemet kan odlingsförutsättningarna som luftfuktighet, temperatur, syre och koldioxidhalt kontrolleras.

Ett erkännande

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. Ica är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste