Glada utegrisar hos Hälsingestintan

Lagom till grillsäsongen kommer resultatet av det nya samarbetet mellan Hälsingestintan och Fläsk från Glada utegrisar AB.

Naturligt beteende och välmående bland djuren är i fokus i företaget Fläsk från Glada utegrisar AB, som nu inleder ett samarbete med Hälsingestintan. Foto: Carolina Wahlberg

Nu i vår lanserar Hälsingestintan ett nytt komplett koncept med detaljer av kvalitetsmörat fläskkött. Köttet från utegrisarna kommer att marknadsföras under ”Hälsingestintan Vårt eget kött – Fläsk från Glada utegrisar”. 

Skivad karré och kotlett är de två första produkterna i det nya samarbetet. Foto: Hälsingestintan

Lever utomhus

Grisarna föds upp hos Håkan och Siv Jonsson på en gård utanför Vimmerby. Djuren bor ute hela året och har tillgång till ligghall samt hyddor med halm. Grisarna växer lite långsammare än i storskalig grisuppfödning, men enligt företaget ska köttet vara fylligare och smakrikare. När grisarna levt klart sitt liv slaktas de på den egna gården i ett EU-godkänt slakteri.

– Det känns bra att vara med hela vägen, både genom att se till att grisarna har ett bra liv och även får ett värdigt avslut, säger Håkan Jonsson, Fläsk från Glada utegrisar AB, i ett pressmeddelande.

Håkan Jonsson är grisuppfödare utanför Vimmerby. Foto: Carolina Wahlberg 

Slakt på plats

Att djuren slipper transporteras till ett externt slakteri är Hälsingestintans signum. De blev kända genom sitt mobila slakteri, som åker runt till gårdar och genomför slakt på plats. Men än så länge är det dock endast nötkreatur som slaktas i det mobila slakteriet. Att samarbeta med en grisgård som har eget slakteri stämmer med andra ord in i deras företags ideologi.

Värdigt liv

– Samarbetet med Glada utegrisar innebär att vi tar ett steg till mot vår vision att vi så långt det är möjligt ska äta kött från djur som haft ett värdigt liv. Att nu kunna erbjuda kött från grisar som slaktats hemma på gården är ytterligare ett steg i denna riktning, säger Mats Markgren, vd, Hälsingestintan.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera