Glada utegrisar hos Hälsingestintan

Lagom till grillsäsongen kommer resultatet av det nya samarbetet mellan Hälsingestintan och Fläsk från Glada utegrisar AB.

Naturligt beteende och välmående bland djuren är i fokus i företaget Fläsk från Glada utegrisar AB, som nu inleder ett samarbete med Hälsingestintan. Foto: Carolina Wahlberg

Nu i vår lanserar Hälsingestintan ett nytt komplett koncept med detaljer av kvalitetsmörat fläskkött. Köttet från utegrisarna kommer att marknadsföras under ”Hälsingestintan Vårt eget kött – Fläsk från Glada utegrisar”. 

Skivad karré och kotlett är de två första produkterna i det nya samarbetet. Foto: Hälsingestintan

Lever utomhus

Grisarna föds upp hos Håkan och Siv Jonsson på en gård utanför Vimmerby. Djuren bor ute hela året och har tillgång till ligghall samt hyddor med halm. Grisarna växer lite långsammare än i storskalig grisuppfödning, men enligt företaget ska köttet vara fylligare och smakrikare. När grisarna levt klart sitt liv slaktas de på den egna gården i ett EU-godkänt slakteri.

– Det känns bra att vara med hela vägen, både genom att se till att grisarna har ett bra liv och även får ett värdigt avslut, säger Håkan Jonsson, Fläsk från Glada utegrisar AB, i ett pressmeddelande.

Håkan Jonsson är grisuppfödare utanför Vimmerby. Foto: Carolina Wahlberg 

Slakt på plats

Att djuren slipper transporteras till ett externt slakteri är Hälsingestintans signum. De blev kända genom sitt mobila slakteri, som åker runt till gårdar och genomför slakt på plats. Men än så länge är det dock endast nötkreatur som slaktas i det mobila slakteriet. Att samarbeta med en grisgård som har eget slakteri stämmer med andra ord in i deras företags ideologi.

Värdigt liv

– Samarbetet med Glada utegrisar innebär att vi tar ett steg till mot vår vision att vi så långt det är möjligt ska äta kött från djur som haft ett värdigt liv. Att nu kunna erbjuda kött från grisar som slaktats hemma på gården är ytterligare ett steg i denna riktning, säger Mats Markgren, vd, Hälsingestintan.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste