Ny handlingsplan för växtskyddsmedel

Under torsdagen har regeringen beslutat om en ny reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel i Sverige, med bland annat fokus på pollinerande insekter.  

Regeringen har reviderat Sveriges handlingsplan för hållbart användande av växtskyddsmedel. Foto: Peter Wellander

Den reviderade handlingsplanen innehåller sex mål, varav ett är nytt för i år och syftar till att öka fokuset på pollinerande insekter.

Det nya målet lyder: ”Användningen av växtskyddsmedel som är skadliga för pollinerande insekter ska anpassas så att riskerna minimeras”.

– Jag är glad att regeringen nu har beslutat att fortsätta det viktiga arbetet med hållbar användning av växtskyddsmedel. Det känns särskilt viktigt att vi sätter fokus på arbetet med att skydda våra pollinatörer, säger Jennie Nilsson landsbygdsminister, i ett pressmeddelande.

Mer arbete behövs

Den tidigare handelsplanen, som nu har reviderats, togs fram 2013. Enligt regeringen har handlingsplanen gett ett bra resultat, Sverige använder mindre växtskyddsmedel per hektar och har mindre förekomst av restprodukter från växtskyddsmedel i inhemska vegetabilier än många andra medlemsländer. Dock anser man att arbetet med att minska riskerna måste fortsätta.

Beslut från EU

Det är enligt direktiv från EU som alla medlemsländer i EU måste ha en nationell handlingsplan som innehåller kvantitativa mål, riktmärken, åtgärder och tidtabeller för att minska riskerna vid användning av växtskyddsmedel och eventuella efterföljande konsekvenser för miljön och människors hälsa.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera