ASF påverkar sojabönor och raps

72 miljoner färre grisar i Kina påverkar landets förbrukning av proteinfoder, framförallt sojamjöl. En sänkt efterfrågan från världens största importör påverkar efterfrågan på hela världsmarknaden.

 

På grund av Afrikansk svinpest minskar antalet grisar i Kina, vilket har påverkat efterfrågan på proteinfoder på världsmarknaden. Foto: Katarina Johnsson

Prognoser om en minskad grisköttsproduktion i Kina från 54 miljoner ton till 50-51 miljoner ton på grund av Afrikansk svinpest (ASF) får anses vara ganska optimistiska. I ljuset av att antalet grisar i Kina har minskat med 17 procent eller 72 miljoner grisar kan minskningen bli ännu större.

Oavsett det exakta antalet grisar som produceras i Kina under 2019 så är alla överens om att de kommer vara väsentligt färre än 2018 då det i Kina producerades 708 miljoner grisar.

Färre grisar innebär en minskad efterfrågan på foder och därmed proteinfoder som soja- och rapsmjöl. Till det ska också läggas osäkerheten om hur mycket produktionen minskar och hur snabbt den kan återhämta sig vilket fått kinesiska fodertillverkare att dra ner sina lagernivåer.

Politik spelar roll

Till den osäkra situationen angående efterfrågan på sojamjöl adderas och handelskonflikten mellan Kina, USA och nyligen också Kanada. 

Som en bricka i handelsförhandlingarna utlovar Kina att utöka sin import av amerikanska sojabönor markant. Vilket skiftar ursprunget på sojabönorna från Syd- till Nordamerika men inte förändrar den totala efterfrågan.

Samtidigt som man för samtal med USA har också Kina börjat stoppa exporten av rapsfrö från Kanada. Kina uppger att det beror på skadegörare i den kanadensiska rapsen. Den allmänna uppfattningen är dock att det beror på att Kanada arresterade en av Huaweis chefer som USA vill ha utlämnad och att Kina nu straffar Kanada med handelsstopp för raps. 

40 procent av Kanadas vårrapsproduktion exporteras till Kina.

Läget kan summeras med att det finns mer osäkerhet än vanligt i världsmarknaden för raps och sojabönor.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera